تحلیل حساسیت نرخ گاز (خوراک و سوخت) بر سود هر سهم اوره ای ها
نرخ خوراک
یکی از صحبت ها و خبر هایی که این مدت در بازار بسیار مطرح بوده انتشار نامه تغییر نرخ خوراک و سوخت صنایع در فضای مجازی که در ۱۷ اردیبهشت به امضای معاون اول رئیسجمهور رسیده بود، می باشد که نتیجه آن بازار بورس ملتهب شده است. یکی از مهمترین مسائلی که درمورد این نامه مطرح است این است که عدد ۷۰۰۰ تومان به عنوان خوراک پتروشیمی ها و عدد ۴۰۰۰تومان به عنوان سوخت، نرخ های اعلامی هستند که بر اساس آن شرکت ها باید پرداخت کنند و یا سقف قیمتی هستند؟ به این معنا که اگر بر اساس فرمولی که جلوتر توضیح داده می شود، نرخ ها بیشتر شدند در راستای حمایت از صنایع سقف تعیین شده است(که البته تجربه در اقتصاد نشان داده گذاشتن سقف در نهایت مناسب نیست به این صورت که ممکن است در کوتاه مدت برای مصرف کنندگان مقرون به صرفه شود اما سقف قیمتی باعث رفاه از دست رفته(Deadweight Loss) می شود و اقتصاد را ناکارآمدتر می کند.
طبق آخرین مصوبه نرخ خوراک از ۴ هاب هنریهاب Henry Hub، هاب آلبرتا Alberta Hub، هاب ان بی پیNBP و هاب اف اف تی FFT، نرخ گاز داخل(میانگین وزنی قیمتی گاز مصرفی داخلی، وارداتی و صادراتی است) و نرخ دلار تاثیر می پذیرد. بنابراین ۵۰ درصد از این فرمول وابسته به نرخ ارز و ۵۰ درصد دیگر ریالی است و این فرمول تا سال ۱۴۰۴ تصویب شده است. نرخ سوخت صنایع هم به صورت ضریبی از نرخ خوراک پتروشیمی ها با ضریب های متفاوت تعیین می شد.
همان طور که از نمودار بالا مشخص است در دو سال گذشته روند نرخ گاز صعودی بوده که به علت هایی همچون سرما شدید در زمستان و جنگ روسیه و اوکراین می توان اشاره کرد؛ اما در سال اخیر روند نزولی به خودش گرفته که بخشی سرما کمتر و تامین گاز مورد نیازشان بوده است. با ضرب نرخ حال حاضر و حتی پیشبینی هایی که برای نرخ گاز است در دلار، شاهد هستیم از اعدادی که گفته شده است کمتر می شود که بنظر منطقی نمی رسد که نرخ خرید شرکت ها نرخی بیشتر از نرخ های جهانی باشد.
در جدول های زیر تحلیل حساسیت برای ۴ شرکت اوره ای با نرخ های سوخت و خوراک مختلف آورده شده است و متناسب با آن سود هر سهم محاسبه شده است.( سایر مفروضات از جمله نرخ اوره، نرخ دلار و سایر ثابت فرض شده است).