شرکت گسترش صنایع روی ایرانیان با نماد فگستر ابتدا با نام میکا روی زنجان در سال ۱۳۸۴ به صورت سهامی خاص تأسیس شد. شرکت در سال ۹۰ تغییر نام داد و در مهرماه ۹۹ به سهامی عام تغییر یافت. شرکت فزرین با مالکیت نزدیک به ۴۲ درصدی سهامدار اصلی فگستر است. فعالیت شرکت در حوزه تولید شمش روی است. بیشترین مصرف روی برای گالوانیزه کردن و جلوگیری از خوردگی است. همچنین آلیاژهای آن دارای کاربرد وسیعی در صنایع مختلف است.
چین بزرگ ترین تولید کننده و مصرف کننده روی در جهان است. ایران با تولید سالانه نزدیک به ۲۰۰ هزار تن، رتبه ۱۲ تا ۱۵ دنیا در تولید شمش روی را دارد و یکی از مهم ترین روی سازان در آسیا به شمار می رود. نزدیک به ۸۰ درصد تولیدات در این صنعت صادراتی است و تنها ۲۰ درصد به مصرف داخلی می رسد. از محدودیت های تولید شمش روی میتوان به عدم دسترسی به میزان خاک مورد نیاز با عیار مناسب اشاره کرد که باعث شده تا شرکت ها کمتر از ظرفیت اسمی خود فعالیت کنند.
رو به اتمام بودن ماده معدنی معدن بزرگ انگوران که دارای عیار بالایی میان همه معادن است، از دیگر موانع بر سر راه توسعه این صنعت است. ظرفیت اسمی تولید شمش نزدیک به ۴۵۰ هزار تن است که با ۴۰ درصد ظرفیت اسمی نزدیک به ۲۰۰ هزار تن تولید صورت میگیرد. همچنین عمق شناسی در بخش معدن پایین بوده و در دنیا چیزی حدود ۱۵۰۰ متر حفاری میکنند در حالی که در کشور نهایتاً تا ۳۰۰ متر در حفاری میتوان پیش رفت. همچنین تکنولوژیهای موجود بهرهوری بالایی ندارد.
روند مقدار تولیدات شرکت در چارت زیر قابل مشاهده است. فگستر با میانگین تولید ۸ هزار تنی نزدیک به ۴ درصد از بازار تولید را به خود اختصاص داه است. ظرفیت عملی تولید سالانه به۱۰ هزار تن رسیده است. همچنین درصد فروش صادراتی نیز به تفکیک سال آورده شده که در سال های اخیر این روند کاهشی بوده است.
همانطور که در تصویر ملاحضه میکنید، مبلغ فروش همیشه در حدود ۲۰ میلیون دلار بوده است. سال ۱۴۰۲ ترکیب فروش تغییر زیادی کرده و درصد فروش داخلی افزایش قابل توجهی داشته است و همچنین یکی از سال های خوب درآمدی با بیشتر از ۲۵ میلیون دلار بوده است. از سال ۱۴۰۰ با فروش شمش در بورس کالا، نرخ های داخلی نسبت به نرخ های صادراتی افزایش یافته و بیشترین فاصله در سال ۱۴۰۲ اتفاق افتاده است.
همچنین بخوانید: سهام شاملا | تحلیل کامل سهام شاملا تکنیکال و بنیادی
نرخ فروش صادراتی بر مبنای نرخ جهانی روی در بازار فلزات لندن (LME) و تعیین تخفیفات است و نرخ های داخلی نیز با عرضه و تقاضای صورت گرفته در بورس کالا تعیین میشوند.
تقریبا ۸۷ درصد بهای تمام شده را مواد مستقیم، نزدیک به ۱۰ درصد را سربار و مابقی را دستمزد مستقیم تشکیل میدهد. کنسانتره روی مهم ترین ماده مصرفی است که عمده آن فزرین (سهامدار عمده فگستر) خریداری میشود ومابقی نیاز نیز از شرکت های فتوسا و کیمیا تامین میشود.
نکته حائز اهمیت در خصوص هزینه های مربوط به کنسانتره روی این است که با افزایش نرخ محصول، نرخ کنسانتره نیز افزایش می یابد. نرخ کنسانتره روی وابسته با نرخ های جهانی رابطه مستقیم دارد، افزایش عیار کنسانتره و کاهش تخفیف ها (TC) نیز باعث افزایش نرخ و هزینه های مواد اولیه برای فگستر میشود. به طور معمول، عرضه محدودتر در مواد خام منجر به کاهش TC ها می شود.
تحت تأثیر قیمت های بورس فلزات لندن، مجموعه ای از معادن در آمریکای جنوبی، آفریقا، اروپا و استرالیا تولید خود را کاهش دادند یا به طور موقت به دلیل زیان فعالیت خود را تعطیل کردند که باعث شد تا کسری کنسانتره از نیمه دوم سال ۲۰۲۳ بر بازار روی سایه بیندازد. TC سالانه برای سال ۲۰۲۴ نسبت به ۲۷۴ دلار در هر تن سال گذشته ۳۹.۷۸ درصد کاهش یافته است که نشانگر افزایش قیمت هاست.
همانطور که مشاهده میشود قیمت های روی از آغاز سه ماهه دوم سال میلادی شروع به افزایش کردند و تا نزدیک به ۲۹۰۰ دلار نیز رشد کردند.
حاشیه سود فگستر
روند حاشیه سود شرکت به صورت شش ماهه در نمودار زیر نشان میدهد که سود ناشی از فعالیت این شرکت دارای نوسان بالاست و با توجه به پایین بودن حاشیه سود، خاصیت اهرمی بالایی در سود سازی وجود دارد. گاها سایر درآمدهای عملیاتی مثل تسعیر ارز کمک شایانی در افزایش سود خالص شرکت دارد.
در شکل زیر روند مبلغ فروش شرکت و درآمد پیش بینی شده برای سال ۱۴۰۳ به تصویر کشیده شده است. با ارزش بازار کنونی نسبت P/S به عدد ۶۵/۰ خواهد رسید. اکنون این نسبت ۱۴/۱ است.
جدول بعدی مفروضات درنظر گرفته شده را نشان میدهند.
نمودار بعدی سود و زیان به ازای هر سهم را نمایش میدهد. با توجه به مفروضات، برای سال فعلی سود هر سهم فگستر ۶۷ تومان تخمین زده میشود. با قیمت های کنونی نسبت P/E آینده نگر به ۷ می رسد. نسبت TTM P/E اکنون حدود ۱۰ است.
تحت سناریو های مختلف ممکن، سودآوری شرکت به شدت تغییر میکند که جزییات آن در شکل زیر نمایش داده شده است.