تحلیل بنیادی حفارس | معرفی و اخبار

تحلیل بنیادی حفارس

شرکت حمل و نقل بین المللی خلیج فارس در سال ۶۸ تاسیس شده و سال ۸۹ در بازار دوم بورس پذیرش شد و از سال ۹۷ جزء واحدهای فرعی شرکت تعاونی ایده آل شهرآرا شد و مالک ۳۶ درصد حفارس است. فعالیت اصلی شرکت در حوزه حمل و نقل جاده ای است و محل اصلی شرکت در اسلامشهر تهران است.

درآمدهای حفارس

محل اصلی درآمدهای شرکت به تفکیک در نمودار زیر مشخص شده است. عمده درآمد از محل آرد و گندم است. نام شرکت در زمان تاسیس نیز شرکت حمل و نقل بین المللی گندم و آرد ایران بوده که بعدها تغییر نام داد. معمولا حمل گندم وزن بیشتری از درآمد را تشکیل می دهد اما در سال ۴۰۲ به دلیل کاهش فعالیت در این بخش و از طرف دیگر افزایش نرخ حمل آرد بوده است. شرکت حدود ۶۰ درصد آرد کشور را حمل میکند و سهم بازار حداکثر ۱۰ درصدی از حمل و نقل محصولات غذایی و کشاورزی دارد.

نماد حفارس

در فرآیند حمل و نقل، ابتدا ارتباط با مشتریان از طریق مذاکرات و شرکت در مناقصات صورت گرفته و پس از عقد قرارداد با مشتریان، عملیات حمل با توجه به برنامه ریزی های صورت گرفته انجام می شود. برای نمونه شرکت در مناقصه بازرگانی دولتی ایران برای حمل گندم در شش استان برنده شده است. شرکت بازرگانی دولتی ایران وظیفه خرید تضمینی کالاهای اساسی و توزیع و ذخیره آنها را بر عهده دارد و یکی از مشتریان عمده و همیشگی حفارس می باشد.

در بخش حمل آرد نیز طرف قرارداد حفارس، شرکت های غله و خدمات بازرگانی هستند. یکی از ریسک های اصلی شرکت وجود یک مشتری خاص است که ریسک تجاری را بالا می برد. تعیین نرخ ها نیز در مناقصات یا مذاکره صورت میگیرد. سایر فعالیت های شرکت در این بخش، حمل کود شیمیایی، روغن و پسماند شهری می باشد. حدود ۲۰ درصد تناژ حمل شده توسط کامیون های شرکتی صورت میگیرد و مابقی توسط کامیون های شخصی صورت می گیرد.

حفارس

حفارس دارای دو نوع سیلوی روباز و فلزی با ظرفیت های ۷۰ و ۳۵۰ هزار تنی است که قابلیت ذخیره نیمی از گندم مصرفی تهران را برای یک سال دارد. همچنین استفاده از شبکه تعمیرگاهی برای بهبود خدمات از جمله فعالیت های جانبی دیگر شرکت است.

طرح های در دست اقدام و آتی شرکت:

  • بازسازی و نوسازی ناوگان جهت کاهش هزینه های تعمیرات و توقف کامیون ها
  • گرفتن تسهیلات بانکی برای افزایش ناوگان جهت ورود به بازارهای جدید حمل جاده ای مانند محصولات پتروشیمی و فولادی
  • وجود انحصارات منطقه ای حمل برخی کالاهای مهم یکی از موانع توسعه بازار می باشد
  • ورود به بخش حمل و نقل ریلی و دریایی و همچنین بین المللی
  • تبدیل سرمایه های راکد مانند ساختمان ها و وسایل و لوازم اسقاطی به سرمایه مولد
  • توسعه و ساخت پایانه های بار خصوصی در نقاط حساس و استراتژیک حمل و نقلی. در این راستا در شهر سمنان و بندر عباس اقدام به ساخت پایانه اختصاصی ۵۰۰۰ متر مربعی نموده که تا اوایل ۴۰۴ به بهره برداری خواهد رسید.
  • در حال گرفتن مجوزهای لازم جهت ساخت مجتمع دو منظوره (تیرپارک و مجتمع خدماتی) ۶۰ هزار متری در مشهد است.

بهای تمام شده حفارس

در بهای تمام شده اقلام مختلفی مشاهده می شود. هزینه ی پرداختی به رانندگان با اهمیت ترین هزینه است. نرخ کرایه بارنامه ها طبق صورتجلسه توافقی با نماینده صاحب کالا و سازمان پایانه ها تعیین می شود. شرکت فعالیت خود را تنها بر حسب تناژ حمل شده بیان میکند در حالی که برای اظهارنظر در این خصوص بایستی اطلاعات تن کیلومتر حمل شده در دسترس باشد. دستمزدها نیز ۱۵ تا ۲۰ درصد هزینه ها را تشکیل می دهند.

در سال ۴۰۲ دستمزد به ازای هر نفر برای پرسنل عملیاتی ۲۲ میلیون در ماه و پرسنل غیر عملیاتی ۲۸ میلیون تومان در ماه است و هر دو آمار در نرم جامعه و صنعت هستند. هزینه استهلاک پس از تجدید ارزیابی افزایش شدیدی داشته است به طوری که از ۲۰ میلیارد در سال ۴۰۱ به ۸۸ میلیارد تومان در سال ۴۰۲ رسیده است.

 با توجه به حاشیه سود عملیاتی منفی و گاها اندک شرکت، امکان کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری شرکت بسیار مهم است لذا بایستی امکان بررسی جزییات هزینه ها در قسمت سایر هزینه ها باشد. در سال ۴۰۲ تنها با کاهش ۱۳ درصدی سایر هزینه ها امکان ایجاد سود عملیاتی فراهم میشد درصورتی که شرکت در این سال ضرر عملیاتی ۱۹ میلیاردی ساخته است.

همچنین بخوانید: حسینا | اخبار و تحلیل بنیادی سهم

مدیریت جدید که از سال ۹۷ بر روی کار آمده است هنوز نتوانسته است عملیات شرکت را بهبود ببخشد. هرچند صحبت های کلی در این باره ارائه شده است اما هنوز اقدامات لازمی که بر روی صورت های مالی شرکت تاثیرگذار باشد صورت نگرفته است. به طور کلی باتوجه به این که شرکت قدرت چانه زنی لازم برای افزایش نرخ های ارائه خدمات خود را ندارد لذا مدیریت صحیح هزینه های سربار امری ضروری است.

تحلیل بنیادی حفارس

سود و زیان حفارس

نسبت های سودسازی شرکت بسیار ضعیف است. دارایی های شرکت به روز تر از سایر شرکت هاست و نسبت بازده دارایی ها در سال ۱۴۰۲، ۵.۵% و نسبت ROE در این سال ۷% است. در جدول زیر مشخص است که حاشیه سود حفارس در مقایسه با سایر شرکت های حمل و نقلی بسیار پایین می باشد.

نماد محل درآمد درآمد ۴۰۲ (میلیارد تومان) سود عملیاتی ۴۰۲ حاشیه سود عملیاتی سود خالص ۴۰۲ (میلیارد تومان) ارزش بازار(میلیارد تومان)
حفارس حمل آرد و گندم ۱۴۲۷ -۱۹ -۱% ۱۳۶ ۴۰۵۸
حپترو حمل مایعات و گاز ۲۳۲ ۲۵.۸ ۱۱% ۱۲.۵ ۱۴۷۰
حتوکا حمل فولاد ۱۱۰۰ ۱۷۴ ۱۶% ۱۳۹ ۹۲۹

در نمودار زیر مشاهده می شود که شرکت هیچ گاه حاشیه سود عملیاتی مثبتی نداشته است. در سه سال اخیر تقریبا روند حاشیه سود با ثبات و بهتر بوده است. زیان انباشته حفارس هر سال بیشتر شده و از ۲۱ میلیارد در سال ۹۳ به ۱۲۹ میلیارد تومان در ۹۸ رسید. سال ۹۹ با فروش دارایی ثابت زیان انباشته را کاهش داده و دوباره روند زیان سازی ادامه یافته. در سال ۴۰۲ نیز با رای دادگاهی به نفع شرکت و فروش چند دستگاه وسایل نقلیه، شرکت بعد از ۱۳ سال به سود انباشته رسید.

سود حفارس

برای سال ۴۰۳ نیز با فرض حجم خدمات مشابه سنوات گذشته، درآمد حفارس حدود ۱۹۰۰ میلیارد تومان تخمین زده می شود. با فرض افزایش حقوق و دستمزد ۳۵ درصدی و تورم ۴۰ درصدی در حالت خوش بینانه حاشیه سود شرکت ۵ درصد خواهد بود که با توجه به افزایش هزینه های مالی و هزینه های بالای عمومی اداری شرکت به سود خالص نخواهد رسید.

این درحالی است که سود غیرعملیاتی غیرمعمولی شناسایی نشود اما با توجه به برنامه های مولدسازی شرکت، پیش بینی می شود که برای امسال هم فروش دارایی های ثابت داشته باشد و در نتیجه از زیان سازی جلوگیری کند. در بهترین حالت، سود ۳۰ میلیاردی نیز ارزش بازار ۴ همتی حفارس را توجیه نمی کند و این مسئله اهمیت بررسی دارایی های شرکت را پررنگ می کند.

سود و زیان حفارس

دارایی ها و صورت وضعیت حفارس

تنها ۲۰ درصد دارایی های شرکت از محل بدهی است که عمده آن هم پرداختنی های تجاری است. دارایی های ثابت با اختلاف مهم ترین بخش دارایی ها هستند. دریافتنی های تجاری نیز قابل توجه است که بخشی از آن به دلیل سپرده های تضمینی بیمه و حسن انجام کار است. شرکت در وصول مطالبات خود نیز مشکل جدی ندارد.

حفارس دو بار در سال های ۹۷ و ۴۰۲ افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داده است. دارایی هایی که ۴۰۲ تجدید شده اند تقریبا به روز هستند. با به روز کردن سایر دارایی ها تخمین زده می شود که کل دارایی های ثابت مشهود شرکت ۳۹۶۰ میلیارد تومان ارزش داشته باشد.

حفارس دارای ۵۸ شعبه و نمایندگی در شهرهای مختلف است و به دلیل نوع عملیات، شرکت دارای زمین و ساختمان های متعددی است. زمین شعبه تبریز با ارزش تخمینی ۱۰۰ میلیارد تومان، املاک واقع در اسلامشهر با ارزش تقریبی ۱۷۵۰ میلیارد تومان و وسایل نقلیه شرکت که نزدیک به ۴۰۰ دستگاه ناوگان به ارزش کمتر از ۱۰۰۰ میلیارد تومان و سیلوهای فلزی با ارزش ۳۰۰ میلیاردی، از جمله مهترین دارایی های شرکت هستند.

در جدول زیر دارایی های شرکت به روز شده و پس از کسر بدهی ارزش حقوق صاحبان سهم ۴ همت خواهد بود.

شرح ارزش (میلیارد تومان)
زمین ۴۸۶
ساختمان ۱۹۰۵
ناوگان و سایر ملک ها ۸۰
سیلو ۳۶۵
وسایل نقلیه و سایر ۱۱۲۴
ارزش دارایی های ثابت ۳۹۶۰
سایر دارایی های غیرجاری ۳۵
دارایی های جاری ۵۲۵
بدهی ها ۵۰۰
ارزش حقوق صاحبان سهم ۴۰۲۰

تحلیل بنیادی حفارس