کامودیتی ها در این صفحه که به صورت هفتگی بروزرسانی می شود، گزارشی از وضعیت در بازار جهانی، خدمت علاقه مندان به بازار جهانی عرضه می شود.
کامودیتی
قیمت فعلی (دلار)
درصد تغییر هفتگی
درصد تغییر ماهانه
آلومینیوم
۲۳۴۱
۴.۳%-
۲.۹%
روی
۲۷۰۵
۶.۶%-
۲.۲%
مس
۸۹۶۴
۲.۹%-
۱.۹%
اوره
۳۳۹
۱.۸%
۲.۳%-
متانول
۲۷۶
۴.۸ %-
۳.۵%-
تحلیل هفتگی کامودیتی ها منتهی به ۱۹ شهریورماه ۱۴۰۳
فولاد
بازار های داخلی
آهن اسفنجی
در سومین عرضه شهریور ماه ( ۱۷شهریور ) مقدار ۲۹۷،۰۰۰ تن آهن اسفنجی توسط ۱۵ تولید کننده در بورس کالا عرضه شد و مقدار ۲۴۶،۱۵۰ تن تقاضا برای این محصول ثبت و مقدار ۱۶۸،۰۰۰ تن آن مورد معامله قرار گرفت..
همچنین قیمت آهن اسفنجی بدون احتساب مالیات بر ارزش افزوده در حدود ۱۲،۲۰۰ تومان معامله شد که نسبت به هفته گذشته ۱۰۰ تومان افزایش قیمت داشته است.
شمش
معاملات شمش نیز در ۱۱ شهریور با میانگین قیمتی حدود ۲۲،۴۰۰ تومان انجام گردید که نسبت به عرضه ۵ شهریور۱۰۰ تومان کاهش قیمت داشته است. همچنین از مقدار ۱۰۶،۰۱۵ تن انواع شمش بلوم عرضه شده در تالار بورس کالا مقدار۸۶،۵۹۰ تن آن معامله گردید .
میلگرد
قیمت میانگین میلگرد در بورس کالا در تاریخ ۱۳شهریور با ۲۰۰ تومان کاهش همراه بود که بدون احتساب مالیات بر ارزش افزوده در حدود ۲۵،۶۰۰ تومان در عرضه های نقدی معامله گردید، لازم به ذکر است از ۱۵۲،۹۵۳ تن عرضه انواع میلگرد در بورس کالا در حدود ۴۸،۴۱۵ تن معامله انجام پذیرفت و تناژ معاملات حدود ۳۱ درصد از کل عرضه بوده است.
همچنین برای ۱۲،۰۰۰ تن عرضه نقدی/ اعتباری( خرید های بالای ۴۰۰ تن از محل مطالبات) میلگرد مجتمع فولاد خراسان ۱۲،۰۷۵تن تقاضا ثبت و کل آن با قیمت میانگین ۲۶،۶۰۰ تومان معامله گردید.
تیرآهن
در معاملات تیرآهن ۱۳ شهریور در تالار بورس کالای ایران، ۲۷،۲۱۴ تن انواع تیرآهن عرضه و مقدار ۱۶،۱۰۱ تن آن با قیمت میانگین ۲۶،۱۰۰ تومان مورد معامله قرار گرفت.
پیش بینی
با توجه به احتمال تغییر سیاست های دولت و بانک مرکزی نسبت به ارز صادراتی زنجیره فولاد احتمال افزایش قیمت کالا های فولادی در هفته های آتی را خواهیم داشت، از طرفی با بهبود وضعیت برق کارخانجات تولید فولاد، در هفته های آتی شاهد افزایش تقاضا برای آهن اسفنجی و به تناسب افزایش قیمت آن نیز خواهیم بود.
بازارهای جهانی
مواد خام
چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان توانست در سال جاری جای هند را در قیمتگذاری بازار زغال کک سازی بگیرد و پیش بینی می شود در سالهای بعد نیز این جایگاه را حفظ کند. صادرکنندگان با این واقعیت مواجه هستند که چین بزرگترین واردکننده زغال سنگ بوده و تنها کشوری است که میتواند مقادیر بالای عرضه در بازار را جذب کند.
در حال حاضر نیز قیمتهای نقدی زغال ککسازی آسیا تحت فشار مازاد عرضه هستند و قیمت آتیها نیز به شدت ریزش کرده است.
در روز چهارشنبه قیمتهای سنگ آهن ریزشی بود زیرا تلقی کلی بازار بدبینانه است. این بدبینی را میتوان به وضعیت کلی اقتصاد کلان و تقاضای ضعیف فولاد نسبت داد.
محصولات فولادی
آینده فروش تختال روسیه به مکزیک در پی اعلام تعرفههای وارداتی جدید فولاد آمریکا با ابهام مواجه شده است. روسیه در کنار برزیل یکی از صادرکنندگان تختال به مکزیک است و پس از تغییر شکل جزئی این محصول به آمریکا صادر میشود. در پی اعلام تعرفهی ۲۵ درصدی، ریسک جایگزینی محصولات برزیل یا تولیدات داخلی آمریکا برای روسیه وجود دارد.
در یک ماه گذشته واردات مقاطع سبک و متوسط امارات به دلیل قیمتهای صعودی معلق بود و خریداران در خصوص ثبت سفارشات مردد بودند. بازار قراضه امارات نیز تحت فشار تقاضای ضعیف قرار دارد، در حالی که قراضه ترکیه هفته گذشته تقویت شده است.
قیمت ورق گرم چین هفته گذشته به دلیل نگرانیها از حجم تقاضا و کاهش قیمت مواد اولیه افت پیدا کرد. کورههای فولادسازی چین مجبور شدند روز چهارشنبه و در پی کاهش قیمتهای آتی و نقدی داخلی قیمت سفارشات صادراتی خود را کاهش بدهند. معاملهگران در بورس کالای شانگهای نسبت به اتخاذ موقعیت فروش استقراضی هشدار دادهاند.
تا آخر هفته مورد گزارش میلگرد داخلی چین به روند نزولی چند روزه خود ادامه داده است و با تلقی منفی فعالین بازار، تقاضا نیز در حال کاهش است. هنوز موجودیهای قدیمی و ته انباری موجود هستند و هجمه برای فروش آنها همچنان برقرار است. معاملهگرانی که امید داشتند موجودی فعلی ظرف یکی دو هفته تخلیه شود، الان نگران تقاضای ضعیف هستند.
بخوانید: تحلیل هفتگی طلا
در یک نگاه
شاخص قیمت
تاریخ آخرین نرخ
آخرین نرخ
رشد و افت هفتگی (%)
شمش CIS
۴-Sep
۴۷۳
۱
ورق گرم CIS
۲-Sep
۴۷۵
۳-
میلگرد صادراتی ترکیه
۲۹-Aug
۵۷۸
۵
شمش بیلت ایران
۲۸-Aug
۴۴۸
۰
سنگ آهن ۶۲ درصد
۴-Sep
۹۳
۹-
کک فوب چین
۳-Sep
۲۶۳
۵
تمام قیمت ها بر حسب دلار بر تن هستند.
بورس کالا
محصولات فولاد
محصول
متوسط هفتگی تولید
متوسط هفتگی عرضه
مقدار عرضه هزار تن
مقدار تقاضا هزار تن
حجم معامله هزار تن
آخرین نرخ ریال
میزان تغییر ریال
درصد رقابت
معادل دلاری دلار بر تن
کنسانتره
۱,۱۶۰
۴۷۹
۷۵۳
۲۰۵
۲۰۰
۳۸,۱۱۰
۳۷۵
۰.۰۰%
۸۳
گندله
۱,۰۲۷
۶۸۴
۸۷۵
۴۸۶
۳۹۰
۵۳,۴۵۰
۳۲۴
۰.۱۴%
۱۱۷
آهن اسفنجی
۶۸۴
۱۷۴
۲۹۸
۲۵۲
۱۷۴
۱۲۳,۲۶۲
۲۸۸۰-
۲.۱۸%
۲۷۰
بلوم و بیلت
۳۵۳
۲۵۰
۱۲۸
۲۰۲
۹۸
۲۲۳,۱۴۵
۱۴۵۴-
۱.۱۶%
۴۸۹
اسلب
۲۳۰
۹۲
۰
۰
۰
۲۲۶,۶۱۰
۰
۰.۰۰%
۴۹۶
میلگرد فولاد خراسان
۱۸۵
۲۵۸
۱۴
۱۲
۱۲
۲۶۶,۱۵۸
۲۰۲۰-
۰.۰۰%
۵۸۳
ورق گرم مبارکه
۱۶۹
۹۳
۰
۰
۰
۳۱۸,۹۶۳
۰
۰.۰۰%
۶۹۹
آلومینیوم
نگاهی به بازارهای جهانی
در سطح کلان، کاهش نرخ بهره آمریکا در ماه جاری با اطمینان بالا اتفاق خواهد افتاد و چین تلاش دارد که تقاضای مصرفی را تقویت کند. از دید بنیادی عرضه نسبت به ماه گذشته ثابت ماند و کمی افزایش نسبت به یکسال گذشته را شاهد بودیم. سمت تقاضا در حال ورود به فصل اوج گیری فعالیتهای اقتصادی است و مصرف کمکم دارد از سر گرفته میشود و موجودی انبارهای عمومی چین رو به کاهش نهاده است.
در کوتاه مدت انتظار میرود قیمتهای آلومینیوم توان مثبت شدن را نیز داشته باشند و باید به تغییرات کلان بازار و پایداری مصرف پائین دست چین نیز توجه داشت.
آخرین قیمت ثبت شده آلومینیوم در بورس شانگهای ۱۹۳۰۰ یوآن بر تن است. در نمودار زیر تحولات سه ماه اخیر قیمت آلومینیوم در بازار لندن مشاهده میشود که در آخرین معاملات روی ۲۳۶۸ دلار بسته شده است.
وضعیت بازار آتی در یکسال گذشته به شرح زیر است که حکایت از بی ثباتی در وضعیت کنتانگو دارد. از ماه ژانویه این شاخصهی مهم کالایی که حاوی انتظارات از قیمتهای آینده است، از اواسط آوریل سیر صعودی به خود گرفته است.
وضعیت کنتانگو (بکواردیشن) ظرف یک ماه گذشته نیز در نمودار زیر آورده شده است و هفته گذشته شاهد رسیدن آن به عدد ۱۶ دلار بودیم.
نگاهی به معاملات بورس کالای ایران در هفته معاملاتی پیش حکایت از این دارد که به میزان ۵۰۰۰ تن شمش آلومینیوم معامله شده است. همچنین بیشترین درصد رقابت نسبت به قیمت پایه مربوط به آلومینیوم ایران با ۲۵ درصد رقابت بود. میانگین نرخ معامله شمش آلومینیوم طی هفته گذشته حدود ۱۴۶۴۹۱ تومان بود که نسبت به هفته قبل آن ۱% افت نموده است و بالاترین نرخ در بین چهار شرکت فروشنده متعلق به آلومینیوم ایران بوده است.
مس
پیش بینی می شود ظرفیت معادن مس تا سال ۲۰۲۷ با نرخ سالانه متوسط ۳.۴% افزایش بیابد. با توجه به اکتشافات در جریان به نظر می رسد بعد از افق ۲۰۲۷ نیز با افزایش بهره برداری ها مواجه باشیم که در راستای اهداف محیط زیستی کربن صفر نیز هست. افزایش بازیافت مس و همکاری حکومت ها و شرکت ها در این زمینه توسط تحلیل گران توصیه می شود. واحدهای ذوب نیز در افق ۲۰۲۷ سالی ۵% رشد خواهند داشت در حالی که واحدهای پالایش ۳.۴ درصد افزایش ظرفیت خواهند داشت.
از دید مصرف کنندگان نیز سال جاری ۲.۷% افزایش تقاضا به وجود خواهد آمد که از ۲% سال گذشته میلادی بیشتر است. سال ۲۰۲۳ کسری مس در حدود ۲۷۰۰۰ تن بود که در سال جاری پیش بینی می شود به عدد ۴۶۷۰۰۰ تن مازاد برسد.
از دید کلان، دادههای اشتغال آمریکا آمیخته اطلاعات مثبت و منفی بود. اشتغال بخش غیرکشاورزی آمریکا در ماه آگوست ۹۹ هزار نفر کمتر از انتظارات بود و کمترین میزان را از سال ۲۰۲۱ به ثبت رساند. همچنین نرخ درخواست بیمه بیکاری در هفته منتهی به ۳۱ آگوست کمتر از میزان مورد انتظار بود که خبر خوبی است. شاخص دلار به دلیل نگرانیها کاهش یافت که موجب تقویت قیمت مس میشود.
بنابر اخبار ۵ سپتامبر، برنامه همکاری مشترک چین و آفریقا مقرر کرده که حکومت چین ۳۶۰ میلیارد یوان ظرف سه سال آینده برای تامین مالی محصولات و فناوریهای جدید انرژی صرف کرده و ۳۰ پروژه انرژی پاک و توسعه سبز را اجرایی کند که تاثیر خوشبینامه روی تقاضا دارد. علاوه بر این بانک مرکزی چین اعلام کرده جای برای کاهش نرخ بهره وجود دارد که منجر به حمایت از قیمت مس چین میشود.
از دید بنیادی، شکاف بین قیمت قراردادهای آتی ماه پیش رو و ماه بعد آن ثابت باقی مانده است. تعداد بارنامه حمل فروشندگان افزایش یافته است محمولههایی از مس وارداتی تخلیه شده است. با در نظر گرفتن قیمتهای ثابت مس، مصرف کلی نیز باثبات بوده و رشد کمی را به ثبت رسانده است.
تا تاریخ پنجشنبه ۵ سپتامبر موجودی انبارهای شانگهای ۸۹۰۰ تن کاهش یافته و به میزان ۲۵۵۷۰۰ تن رسیده است که نسبت به پنجشنبه گذشته نیز ۲۳۴۰۰ دلار کمتر است و نشان دهنده نهمین هفته کاهش موجودی است و در کل علائم تسریع در کاهش ذخائر مشهود است. به طور خلاصه نگرانیها در خصوص رکود فعلی افزایش یافته است، هر چند تقاضای داخلی چین کمی اصلاح خورده است و خبرهای خوبی در این زمینه اعلام شده است.
در نمودار زیر نگاهی به موجودی انبارهای مس بورس فلزات لندن در دوره سی روزه میاندازیم.
ظرف هفته گذشته ذخائر انبارها افزایش داشته است، همچنین شاهد افت ۲۰۱ دلاری قیمت مس در هفته اخیر بودیم و به مرز ۸۹۱۵ دلار رسیده است.
نگاهی به معاملات بورس کالای ایران در هفته اخیر معاملاتی حکایت از این دارد که به میزان ۳۰۹۰ تن کاتد مس معامله شده است. همچنین قیمت ها در رده کاتد بدون رقابت ۱۴۹۴۳۰ تومان قیمت خورده و در رده مفتول نیز شاهد رشد حدود ۰.۲۴ درصدی نسبت به هفته قبل و معامله در میانگین قیمت ۵۱۳۹۴۳ تومان بودیم.