شاخص دلار چیست؟

شاخص دلار به سیاست های داخلی موثر بر دلار و سیاست های اثرگذار بر قدرت ارز یورو، ین، پوند، دلار کانادا،کرون و فرانک وابسته است. در بخش داخلی عواملی مانند کسری تجاری آمریکا، نرخ بهره و بازده اوراق قرضه، تورم (شاخص مصرف کنندگان)، تولید ناخالص ملی سه ماهه (GDP) و ارقام حقوق و دستمزد غیرکشاورزی بیشترین تاثیر را روی شاخص دلار دارند.

شاخص دلار چیست؟

شاخص دلار آمریکا معیاری برای ارزیابی ارزش دلار آمریکا نسبت به سبدی از ارزهای یورو، ین ژاپن، فرانک سوئیس، دلار کانادا، کرون سوئد و پوند استرلینگ را نشان میدهد.

بررسی داده های تاریخی تاثیر ارزش دلار روی قیمت کالاها را در بلند مدت نشان میدهد که عمدتا در جهت معکوس عمل میکند. در نمودارهای زیر این رابطه برای کامودیتی هایی مانند طلا، مس و نفت خام قابل استنتاج است.

شاخص دلار

خطوط آبی شاخص دلار و خطوط سبز رنگ نرخ جهانی کامودیتی را نشان میدهد.  تقویت دلار در برابر سایر ارزها (افزایش شاخص دلار) موجب افزایش قیمت کالاهای وابسته به دلار میشود و سپس با کاهش تقاضا قیمت های جهانی کاهش قیمت را تجربه میکنند. به عبارتی دیگر با کاهش ارزش دلار بایستی دلار بیشتری برای خرید کالاها مصرف کنید.  

دلیل دیگر این است که کالاها در سراسر جهان معامله می شوند و خریداران خارجی کالاهای آمریکایی یا دلاری را خریداری خواهند کرد. وقتی ارزش دلار کاهش می یابد، آنها قدرت خرید بیشتری خواهند داشت و اقتصاد به ما می گوید که تقاضا معمولاً با کاهش قیمت ها افزایش می یابد. قیمت کالاها لزوماً برای هر تیک پایین‌تر در شاخص دلار بالاتر نمی‌رود، اما یک رابطه معکوس قوی در طول زمان وجود دارد. ممکن است سایر عوامل باعث شوند که قیمت برخی کالاها همراه با شاخص دلار حرکت کند.

شاخص دلار

شاخص دلار

شاخص دلار

 نمودار زیر شاخص دلار در تایم فریم ۲ ساعته را نشان می دهد. در چهل روز گذشته هیچ گاه شاخص زیر ۱۰۵ واحد را تجربه نکرده است و از طرفی در شاخص های بالای ۱۰۷ هم ناپایدار بوده است. از زمانی که در اوایل اکتبر به بالاترین حد یک ساله خود یعنی ۱۰۷.۳۴ رسید، حرکت خنثی خود را در میان سطوح ۱۰۵ و ۱۰۷ واحدی تجربه کرد. کندل های نزولی پرقدرت در روز ۳ نوامبر  این حمایت کوتاه مدت را شکانده اند که علت آن را باید در شاخص های بنیادی منتشر شده در این روز جست و جو کرد.

شاخص دلار

شاخص دلار جهانی به سیاست های داخلی موثر بر دلار و سیاست های اثرگذار بر قدرت ارز یورو، ین، پوند، دلار کانادا،کرون و فرانک وابسته است. در بخش داخلی عواملی مانند کسری تجاری آمریکا، نرخ بهره و بازده اوراق قرضه، تورم (شاخص مصرف کنندگان)، تولید ناخالص ملی سه ماهه (GDP) و ارقام حقوق و دستمزد غیرکشاورزی بیشترین تاثیر را روی شاخص دلار دارند.

شاخص خرید مدیران (PMI) یکی از عوامل نشان دهنده ی وضعیت اقتصادی انبساطی یا انقباضی به شمار میرود. در ماه گذشته این شاخص در کشور آمریکا ۵۳.۶ بوده و در جدیدترین گزارش ۵۱.۸ اعلام شده است که مقدار آن از پیش بینی ها کمی پایین تر بوده اما تقریبا نشانگر وضعیت متعادلی است. همچنین PMI چین تغییر خاصی نداشته و از ۵۰.۲ به ۵۰.۴ تغییر کرده است.

طبق نمودار زیر، نرخ بهره موثر در شش ماه گذشته همیشه نرخ بهره بالای ۵ درصد بوده است. فدرال رزرو نرخ بهره را برای ماه پیش رو ۵.۵% بدون تغییر اعلام کرد که این مقدار با توجه به تورم بالا در چند ماه اخیر انتخاب شده است. سیاست پولی در راستای کنترل تورم به شدت بر روی نگهداشتن ارزش دلار تاثیر میگذارد و انتظارات قبل از تصمیم گیری نهایی بر رشد نرخ بهره بود و در نهایت به کاهش شاخص دلار کمک کرد.

شاخص دلار

تولید ایالات متحده در ماه اکتبر پس از بهبود در ماه های قبل به دلیل کاهش سفارشات جدید و اشتغال، به شدت کاهش یافت. داده های مربوط به حقوق و دستمزد خصوصی ایالات متحده در ماه اکتبر کمتر از حد انتظار افزایش یافت و رشد دستمزدها تعدیل شد.

در ادامه بررسی عوامل داخلی تاثیرگذار بر شاخص دلار آمریکا به سطح اشتغال میرسیم. پس از آن که داده ها نشان داد بزرگترین اقتصاد جهان در ماه گذشته مشاغل کمتری نسبت به انتظار ایجاد کرده است، ارزش دلار در روز جمعه به پایین ترین حد در ۶ هفته اخیر سقوط کرد و این انتظارات را تقویت کرد که فدرال رزرو احتمالاً نرخ بهره را دوباره در سطح خود ثابت نگه دارد.  شاخص دلار پس از سقوط به ۱۰۴.۹۳ که پایین‌ترین میزان از ۲۰ سپتامبر بود، ۱.۱ درصد کاهش یافت و به ۱۰۵.۰۳ رسید.

داده ها نشان می دهد که حقوق و دستمزد غیرکشاورزی در ماه گذشته ۱۵۰۰۰۰ شغل افزایش یافته است. آمار تجدید ارائه شده  برای ماه سپتامبر نشان میدهند که ۲۹۷۰۰۰ شغل ایجاد شده به جای ۳۳۶۰۰۰ شغلی که قبلا گزارش شده بود. همچنین نرخ بیکاری آمریکا از ۳.۸ درصد به ۳.۹ درصد افزایش داشته است.

شاخص دلار

شاخص دلار آمریکا امروز

اظهارات جروم پاول، رئیس فدرال رزروآمریکا، در نشست مطبوعاتی خود با پیام‌های متفاوتی همراه بود که سرمایه‌گذاران را نسبت به افزایش مجدد نرخ بهره توسط فدرال رزرو دچار تردید کرد. پاول با اشاره به انعطاف پذیری داده های اقتصادی و تقاضا برای نیروی کار که می تواند افزایش بیشتر نرخ بهره را تضمین کند، گفت: فدرال رزرو راه درازی برای رساندن تورم به ۲ درصد در پیش دارد.  

طبق پیش بینی تحلیل گران، چرخه افزایش نرخ بهره فدرال رزرو به پایان رسیده است و این دیدگاه را تأیید می کند که فدرال رزرو نباید دوباره نرخ بهره را افزایش دهد.

شاخص دلار امریکا

در مجموع عوامل تشریح شده از جمله نرخ بهره، شاخص PMI و سطح اشتغال غیرکشاورزی باعث کاهش شاخص دلار شدند. با توجه به اینکه یک رابطه معکوس قوی در طول زمان میان شاخص دلار و قیمت های جهانی وجود دارد، انتظار میرود در هفته آتی کامودیتی ها افزایش قیمت ناشی از اثر شاخص دلار را بر خود ببینند. البته عوامل منحصر به فردی بر روی قیمت هر کامودیتی اثر میگذارد که ممکن است برآیند آنها اثر شاخص دلار را خنثی کنند.

تحلیل اقتصاد جهانی سال ۲۰۲۳

شاخص دلار در تریدینگ ویو

شاخص دلار یکی از مهمترین شاخص‌ها در تریدینگ ویو (TradingView)  است که در بازارهای مالی به عنوان نمایانگر ارزش دلار آمریکا در مقابل سایر ارزها مورد استفاده قرار می‌گیرد.شاخص دلار در متاتریدر ۴ و متاتریدر ۵ نیز هست. این شاخص اغلب با نماد “DXY” نمایش داده می‌شود و به صورت وزن‌دهی شده به ارزهای مختلفی نظیر یورو (EUR)، یوآن چینی (CNY)، ین ژاپن (JPY) و دیگر ارزها در مقایسه با دلار آمریکا می‌پردازد.

شاخص دلار در تریدینگ ویو نشان دهنده قدرت و عملکرد دلار آمریکا در بازار جهانی است. این شاخص تحت تأثیر عوامل مختلفی نظیر نرخ‌های بهره، تورم، سیاست‌های پولی، وضعیت اقتصادی آمریکا و تغییرات در بازارهای بین‌المللی قرار می‌گیرد.

تریدرها و سرمایه‌گذاران می‌توانند از شاخص دلار در تریدینگ ویو برای پیش‌بینی جهت حرکت دلار آمریکا و نحوه تأثیرگذاری آن بر بازارهای مالی استفاده کنند. به عنوان مثال، اگر شاخص دلار افزایش یابد، معمولاً این به معنای تقویت دلار آمریکا و احتمالاً تضعیف ارزهای دیگر است. برعکس، کاهش شاخص دلار ممکن است به نفع ارزهای دیگر باشد.

بنابراین، شاخص دلار در تریدینگ ویو ابزاری مهم برای تحلیل بازارهای مالی و تصمیم‌گیری در مورد معاملات مختلف است و معمولاً در تریدینگ ویو به صورت نمودار‌ها و داده‌های زمانی نمایش داده می‌شود تا تریدرها بهتر بتوانند تحلیل‌های تکنیکی و بنیادی خود را انجام دهند.