تحلیل بنیادی حکشتی

حکشتی

حکشتی، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۴۶ به صورت شرکت سهامی عام با نام شرکت کشتیرانی ملی آریا (غیردولتی) تاسیس و در اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است. از سال ۱۳۵۸ نیز کلیه سهام شرکت تحت تملک دولت قرار گرفته و نام شرکت نیز به کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تغییر یافت.

فعالیت اصلی شرکت نیز خرید، اداره، راهبری، اجاره، استیجاره و فروش هر نوع کشتی و شناور برای هر منظور اعم از حمل و نقب بار و مسافر، سوخت رسانی و نظایر آن می باشد.

سهامداران عمده

میزان حمل بار توسط گروه کشتیرانی به تفکیک رویه حمل (تن)

رویه حمل ۵ ماه نخست ۱۴۰۲ ۱۴۰۱ ۱۴۰۰ سهم بازار در ۵ ماه نخست سال ۱۴۰۲
واردات ۳،۷۸۸،۸۶۷ ۸،۷۷۰،۱۲۹ ۸،۵۹۲،۵۶۱ ۲۳.۹%
صادرات ۴،۸۶۱،۰۱۱ ۱۰،۴۱۵،۶۵۲ ۱۰،۸۳۵،۵۷۵ ۱۹.۱%
بین الملل ۲۴۷،۹۶۵ ۲،۶۷۵،۷۸۰ ۲،۹۷۸،۳۲۸ -
داخلی ۲،۲۶۰،۶۰۶ ۵،۵۹۳،۵۵۳ ۴،۵۳۹،۶۵۴ -
جمع ۱۱،۱۵۸،۴۴۹ ۲۷،۴۵۵،۱۱۴ ۲۶،۹۴۶،۱۱۸ ۲۰.۸%

در سال ۱۴۰۱ گروه کشتیرانی موفق به حمل بیش از ۲۷ میلیون تن بار شده است و درآمدی معادل ۱.۸ میلیارد دلار داشته است.

گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با بیش از نیم قرن تجربه درخشان در بازار حمل و نقل و خدمات دریایی و با دارا بودن ۱۳۹ فروند کشتی شامل انواع کشتی های کانتینربر، فله بر، کالای عمومی، تانکر، مسافری، فیدری، فراساحل و خدمات رسان با مجموع ظرفیت حمل بالغ بر ۴.۹ میلیون DWT (شامل ۱۵۹،۱۲۱TEU) به عنوان یک ناوگان بزرگ منطقه ای شناخته شده، جایگاه ویژه و ممتازی را در سطح منطقه خاورمیانه و شبه قاره هند کسب نموده است.

براساس آخرین آمار و اطلاعات موسسه تحقیقاتی کلارکسون، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به لحاظ مجموع ظرفیت حمل کانتینری در اختیار در رتبه ۲۱ جهان میباشد. همچنین قابل ذکر است بر اساس آخرین گزارش سالانه کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد(آنکتاد) رتبه کشور ایران به لحاظ مجموع تناژ کشتی های تحت مالکیت، در بین کشورهای جهان ۲۲ می باشد.

تحلیل بنیادی کشتیرانی دریای خزر | نماد (حخزر)

TEU و THC چیست؟

این کلمه مخفف TWENTY FOOT EQUIVALENT UNIT می باشد و به عنوان یک واحد برای کانتینر در نظر گرفته می شود به این صورت که هر کانتینر ۲۰ فوتی معادل یک TEU در نظر گرفته می شود. مفهوم دیگری که در صنعت حمل و نقل دریایی وجود دارد THC می باشد که مفهوم آن ارائه خدمات تخلیه و بارگیری کانتینر در بنادر است.

وضعیت رقابت در صنعت حمل و نقل دریایی بین المللی

در حال حاضر در مسیر سرویس مستقیم کانتینری به بنادر ایرانی، بخش حمل کانتینری گروه کشتیرانی دارای رقیب خاصی نمی باشد. لیکن عمده فعالیت رقبا در این سرویس شرکت های خصوص داخلی و برخی شرکت های خارجی می باشند که محمولات به مقصد جمهوری اسلامی ایران را از طریق بندر جبل علی به بنادر ایرانی منتقل می کنند.

در بخش فله، با عنایت به مشکلات فروشنده ها و خریداران خارجی به دلیل محدودیت های ناشی از تحریم، سهم بخش فله گروه کشتیرانی ناچیز بوده و عمده محمولات وارداتی بصورت سی اند اف و صادراتی فوب حمل می گردند.

وبینار کارگزاری پویان در خصوص صنعت حمل و نقل دریایی

https://evnd.co/0WCIf

تحلیل بنیادی کشتیرانی دریای خزر | نماد (حخزر)

ظرفیت اسمی حمل ناوگان متعلق به گروه (۳۱/۰۳/۱۴۰۲)

نوع کشتی تعداد (فروند) ظرفیت اسمی (تن) TEU
کشتی های باری شرکت های خارجی گروه ۸۵ ۴،۹۶۱،۳۰۴ ۱۵۷۱۰
کشتی های باری شرکت های داخلی گروه ۴۴ ۶۸،۲۹۷ ۶۲۵۱
شناورهای بارج و یدک کش ۹ ۳۷۴۳ ۰
جمع کل ۱۳۸ ۵،۰۳۳،۳۴۴ ۱۵۶،۹۶۱

طی سال مالی مورد گزارش مجموع کالاهای بارگیری شده گروه ۲۷.۴ میلیون تن ( سال مالی مشابه قبل ۲۲.۹ میلیون تن) بوده که شامل حدود ۷۲۵۸۲۰ TEU کانتینر می باشد. همچنین درآمد عملیاتی شرکت اصلی در سال مالی ذکر شده ۶۱۳ میلیارد تومان از بابت اجاره کشتی و اجاره کانتینر می باشد.

بررسی پرتفوی بورسی و غیربورسی حکشتی

حکشتی در پرتفوی بورسی خود تنها سهام کشتیرانی دریای خزر (حخزر) را دارد و به طور مستقیم ۷۶.۵ درصد سهام این شرکت را در مالکیت دارد. همچنین از طریق شرکت سرمایه گذاری کشتیرانی جمهوری اسلامی نیز که خود از زیرمجموعه های حکشتی است ۹ درصد سهام حخزر را دارا می باشد. ارزش این پرتفوی بورسی برای حکشتی حدود ۱۴۰۰ میلیارد تومان می باشد.

در جدول زیر نیز به بررسی زیرمجموعه های غیربورسی پرداخته ایم:

نام شرکت
نام شرکت درصد مالکیت درآمد حاصل از سود سهام سال مالی ۳۱/۰۳/۱۴۰۲
کشتیرانی حافظ دریای آریا ۹۶ ۱۶۱,۹۴۱,۹۹۰
سایر شرکتهای خارج از بورس ۱۰۰ ۱۰,۰۰۴,۰۶۰
کشتیرانی سفیران پیام دریا ۹۶ ۹,۵۴۶,۵۷۳
کشتیرانی دریایی خزر ۷۷ ۵,۲۳۳,۵۱۱
خدمات دریایی و مهندسی کشتیرانی قشم ۹۸ ۳,۴۲۰,۱۱۵
سرمایه گذاری کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ۱۰۰ ۲,۳۵۳,۰۵۰
کشتیرانی والفجر ۸۹ ۱,۵۲۱,۸۹۶
کشتیرانی جنوب خط ایران ۹۰ ۱,۴۸۲,۰۲۵
سایر زیرمجموعه ها - ۱,۰۲۴,۷۰۵
جمع - ۱۹۶,۵۲۷,۹۲۵

در جدول بالا به سود زیرمجموعه های شرکت حکشتی اشاره شده است. طی ۳ سال اخیر این سود از ۱.۵ همت به ۱۹.۶ همت رسیده است. مهم ترین زیرمجموعه حکشتی شرکت کشتیرانی حافظ دریای آریا است که بیشترین سود را به خود اختصاص می دهد.

پیشبینی می شود برای سال ۱۴۰۳ نیز سود زیرمجموعه های حکشتی به ۲۴ همت برسد و سایر درآمدهای خود شرکت نیز حدود ۲ همت باشد که در مجموع درآمد های عملیاتی شرکت به ۲۶ همت برسد.

خبرهای خوش در حکشتی

محمدرضا مدرس خیابانی مدیرعامل حکشتی از عقد قرارداد ساخت کشتی خبر داد و گفت: سفارش ساخت ۱۰ فروند شناور به ارزش ۸۶ میلیون دلار به سازندگان داخلی شده که شامل ۴ فروند در شرکت صدرا نکا و ۶ فروند در کشتی­‌سازی اروندان است. علاوه براین مذاکرات قرارداد ساخت ۴ فروند کشتی دیگر به ارزش تقریبی ۷۵ میلیون دلار در جریان است.

وی ادامه داد: جوان­ سازی ۱۵ فروند از کشتی­‌های کشتیرانی دریای خزر در حین تعمیرات ادواری با تعویض حدود ۱۰۰۰ تن ورق و سازه کشتی، خرید ۶۶ هزار کانتینر به ارزش ۱۶۶ میلیون دلار و حل مشکلات و پاسخگویی به نیاز بسیاری از واردکنندگان و صادرکنندگان در کمبود کانتینر و تامین تجهیزات از دیگر اقدامات حکشتی در راستای توسعه ساخت داخل است.

مدرس خیابانی افزود: بیش از ۸۰ درصد کل نیازمندی­ های ناوگان کشتیرانی در زمینه سوخت، ملزومات، نیروی انسانی، بیمه، کلاس شناور‌ها و تعمیرات از داخل تامین و از خروج سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون دلار ارز جلوگیری می‌شود.

همچنین طبق گزارش گمرک حجم ترانزیت خارجی کشور در از اول سال تا دی ماه ۱۴.۲ میلیون تن بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۹ درصد رشد داشته است. این حجم ترانزیت بالاترین مقدار ترانزیت خارجی در دو دهه گذشته است.

طبق آمارها، با روند فعلی در پایان امسال به احتمال قوی حجم ترانزیت کشور به ۱۶ میلیون تن خواهد رسید که یک عدد بی‌سابقه در عملکرد ترازنیتی کشور می‌تواند باشد.

با توجه به موارد فوق که باعث افزایش درآمدهای شرکت خواهد شد  و بحث افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها باعث خواهد شد که آینده خوبی برای سهم متصور باشیم.