تحلیل بنیادی عرضه اولیه نخریس | دوشنبه ۱۱ دی

Template weblog (2)

فهرست

شرکت نخریسی و نساجی خسروی خراسان در سال ۱۳۱۳ به صورت شرکت سهامی خاص تاسیس شده و سال ۱۳۵۵ از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل گردیده است در تاریخ ۱۲/۰۷/۱۴۰۱ در فرابورس ایران پذیرفته شده است. سیر تحولات شرکت از ابتدای تاسیس در جدول زیر مشاهده میشود.

نخریس

سازمان آستان قدس رضوی با مالکیت بیش از ۵۰ درصد سهام شرکت، کنترل کامل بر فعالیت ها را دارد. این سازمان ۸۵ درصد و شرکت سرمایه گذاری ملی ایران ۱۳ درصد سهام نخریس را در اختیار دارند. فعالیت شرکت در حوزه ریسندگی، بافندگی و رنگرزی است. محصولات نخریس انواع نخ و پارچه های خام هستند. ظرفیت اسمی تولید نخ ۷۸۰۰ تن و تولید پارچه ۱۲ میلیون متر مربع است.

عرضه اولیه نخریس

نخریس

ابتدا در واحد ریسندگی پنبه و سایر الیاف به میزان مورد نیاز برداشته می شود و ضایعات آنها جدا می شود. سپس ترکیب الیاف فیلیته می شوند، فیتیله ها به هم تابیده می شوند و تبدیل به نخ می گردند. در مرحله بعد بسته به گرماژ پارچه (وزن یک متر مربع پارچه به گرم) که خود به ضخامت و تراکم بافت وابسته است، طراحی بافت پارچه صورت می گیرد. در واحد بافندگی بهم پیوستن تار و پود ها اتفاق می افتد. مرحله پخت به منظور افزایش قابلیت رنگ گیری انجام می شود و در مرحله آخر نیز به وسیله هر غلتک، بخشی از طرح روی پارچه نفوذ می کند.

طرح توسعه

مهم ترین طرح توسعه پیش رو مربوط به افزایش ۲ میلیون متر مربعی ظرفیت تولید پارچه است که پیش بینی میشود تا پایان ۱۴۰۲ این طرح تکمیل شود. افزایش ظرفیت تولید نخ تا حدود ۱ میلیون تن برای سال ۱۴۰۴ در نظر گرفته شده است و احداث واحد رنگرزی در سال ۱۴۰۸ جزء طرح توسعه های این شرکت است.

تحلیل بنیادی نخریس

آمار تولید و فروش سالانه نخریس در شکل زیر مشاهده می شود. واحد تولید نخ بر حسب کیلوگرم و برای پارچه برحسب متر مربع است. تمام فروش شرکت داخلی و سهم شرکت از فروش داخل در بازار محصولات حدود ۱ درصد است.

آخرین نرخ فروخته شده نخ، ۱۳۵ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم و ۳۲ هزار تومان برای هر متر پارچه است نرخ گذاری محصولات توسط خود شرکت و با توجه به بهای تمام شده و بررسی رفتار رقبا تعیین می شود که یکی از نقاط قوت این شرکت به شمار می رود.

در شکل زیر مبلغ فروش نخریس در ادوار گذشته مورد بررسی قرار گرفته است. فروش نخ میزان بیشتری نسبت به پارچه را بخود اختصاص داده است. با توجه به این که پارچه حاشیه سود بالاتری نسبت به نخ دارد، شرکت با توسعه واحد بافندگی که در دست اقدام است، می تواند سهم فروش پارچه را بیشتر کند.

بهای تمام شده نخریس

بیش از ۸۰ درصد هزینه های تولید مربوط به قسمت مواد مستقیم است. مهم ترین هزینه مربوط به الیاف پنبه است. نیمی از پنبه مصرفی بصورت وارداتی از تاجیکستان است. لذا واردات الیاف پنبه و ویسکوز باعث میشود تا سود آوری شرکت با نرخ دلار رابطه معکوس داشته باشد. آخرین نرخ پنبه خریداری شده توسط شرکت به ازای هرکیلوگرم بین ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان است که نرخ دلاری پنبه وارداتی نیز حدود ۱/۲ دلار است.

نخریس

 

کشورهای استرالیا، هند ، چین ،پاکستان و آمریکا و ازبکستان از جمله بزرگترین تولیدکنندگان پنبه در جهان هستند و ۸۰ درصد پنبه جهان توسط این شش کشور تولید می شود. پنبه علاوه بر صنعت نساجی، در تولید طیف وسیعی از محصولات از جمله مارگارین، لاستیک و تجهیزات و وسایل پزشکی صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی و دارویی و خوراک دام مورد استفاده قرار می گیرد. طبق آمارها سطح کشت پنبه (وش)، حدود ۵۵ هزار هکتار است که حدود ۱۲۰ هزار تن پنبه از آن برداشت میشود. بیشترین سطح زیر کشت در استان خراسان است که شرکت نخریس در آن قرار دارد و پس از آن استان فارس است.

 سود و زیان نخریس

شکل زیر نشان میدهد که تا به حال نوسان شدیدی در حاشیه سود نخریس مشاهده نشده است. همچنین فاصله نمودار حاشیه سود خالص با دو نمودار دیگر، بیانگر قابل توجه بودن مبلغ مالیات و هزینه مالی در این شرکت است.

نخ ریسی2

جداول زیر مفروضات پیش بینی سود و صورت سود و زیان نخریس را نمایش میدهند.

شرح آیتم های تاثیرگذار ۱۴۰۲ ۱۴۰۳
میزان تولید نخ (تن) ۶۱۵۰ ۶۲۰۰
میزان تولید پارچه (متر مربع) ۱۰۳۶۰ ۱۱۱۶۰
میزان فروش نخ (تن) ۵۰۷۰ ۴۹۹۰
میزان فروش پارچه(متر مربع) ۱۱۳۹۵ ۱۱۱۶۰
نرخ نخ (ریال بر کیلوگرم) ۱۵۴۵۰۰۰ ۲۱۶۵۰۰۰
نرخ پارچه (ریال بر متر مربع) ۳۱۶۰۰۰ ۴۴۳۰۰۰
نرخ پنبه (ریال بر کیلوگرم) ۹۰۲۰۰۰ ۱۴۰۰۰۰۰
نرخ دلار نیمایی (ریال) ۴۰۰۰۰۰ ۵۵۰۰۰۰
تورم ۴۵% ۴۰%
افزایش حقوق و دستمزد ۳۰% ۲۰%

با توجه به مفروضات تشریح شده، سود به ازای هر سهم در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به ترتیب ۹۱۶۵ و ۱۲۹۸۸ ریال تخمین زده میشود.

دوره مالی ۱۴۰۰/۱۲ ۱۴۰۱/۱۲ ۱۴۰۲/۰۶ تحلیلی ۱۴۰۲ تحلیلی ۱۴۰۳
فروش ۶,۱۰۴,۳۲۵ ۸,۰۰۹,۵۲۹ ۴,۹۱۳,۴۵۶ ۱۱,۵۵۳,۸۶۶ ۱۵,۷۴۹,۲۰۴
بهای تمام شده کالای فروش رفته (۴,۴۴۴,۵۳۷) (۶,۰۷۸,۲۱۳) (۳,۴۳۴,۸۴۵) (۷,۸۹۱,۲۴۳) (۱۰,۷۵۶,۸۷۲)
سود (زیان) ناخالص ۱,۶۵۹,۷۸۸ ۱,۹۳۱,۳۱۶ ۱,۴۷۸,۶۱۱ ۳,۶۶۲,۶۲۳ ۴,۹۹۲,۳۳۲
هزینه های عمومی, اداری و تشکیلاتی (۹۸,۱۱۸) (۱۳۲,۰۲۲) (۹۳,۳۴۴) (۱۷۹,۰۹۲) (۲۲۸,۹۹۷)
خالص سایر درامدها (هزینه ها) ی عملیاتی ۸۹,۴۴۳ ۱۱۶,۳۶۹ ۳۰,۶۰۷ ۱۰۰,۶۰۷ ۱۴۰,۸۵۰
سود (زیان) عملیاتی ۱,۶۵۱,۱۱۳ ۱,۹۱۵,۶۶۳ ۱,۴۱۵,۸۷۴ ۳,۵۸۴,۱۳۸ ۴,۹۰۴,۱۸۵
هزینه های مالی (۱۴۶,۳۲۱) (۲۰۳,۳۷۵) (۱۴۵,۴۸۷) (۲۸۵,۴۸۷) (۳۲۸,۳۱۰)
خالص سایر درامدها و هزینه های غیرعملیاتی ۵,۷۳۱ ۱۴,۴۳۱ ۸۷۲ ۶,۸۷۲ ۸,۲۴۶
سود (زیان) عملیات در حال تداوم قبل از مالیات ۱,۵۱۰,۵۲۳ ۱,۷۲۶,۷۱۹ ۱,۲۷۱,۲۵۹ ۳,۳۰۵,۵۲۳ ۴,۵۸۴,۱۲۱
مالیات (۳۳۸,۴۲۰) (۱۷۶,۸۵۲) (۲۵۰,۷۹۳) (۵۵۵,۹۳۳) (۶۸۷,۶۱۸)
سود (زیان) خالص ۱,۱۷۲,۱۰۳ ۱,۵۴۹,۸۶۷ ۱,۰۲۰,۴۶۶ ۲,۷۴۹,۵۹۰ ۳,۸۹۶,۵۰۳
سود هر سهم پس از کسر مالیات ۳,۹۰۷ ۵,۱۶۶ ۳,۴۰۲ ۹,۱۶۵ ۱۲,۹۸۸
سرمایه ۳۰۰,۰۰۰ ۳۰۰,۰۰۰ ۳۰۰,۰۰۰ ۳۰۰,۰۰۰ ۳۰۰,۰۰۰

در جدول زیر وضعیت نخریس با همگروهی های خود مقایسه شده است. نمادهای نطرین و نمرینو از جمله شرکت های بورسی صنعت نساجی هستند که P/E TTM کنونی آنها ۳۴ و ۲۴ است در حالی که این نسبت برای کل بورس حدودا ۸ است.

نماد محصول تولیدی بازار P/S P/E TTM
نطرین نخ اصلی بورس ۴ ۳۴
نمرینو فاستونی اصلی بورس ۱۹ ۲۴
نتوس روکش صندلی خودرو پایه زرد ۳.۷ ۹۵
نبروج پارچه پایه نارنجی ۰.۶ ۷۷
صنعت - - ۷.۳ ۲۷
بورس - - ۲.۱ ۷.۹

 جدول زیر میزان حساسیت سود سال ۱۴۰۳ را نمایش می دهد.

نخریسی

 

نخریس بیشترین ارزش بازار در بین نمادهای صنعت نساجی را دارد. از زمان عرضه اولیه بیش از ۵۰ درصد بازدهی داشته و با قیمت فعلی ۹۹۴۵ تومان P/E آینده نگر آن ۷.۶ است. بیشترین مبلغ فروش به ازای هر سهم متعلق به نخریس است و همچنین حاشیه سود ناخالص آن به همراه نطرین بالاتر از سایر نماد ها هستند. در مقایسه فعالیت عملیات شرکت ها، نخریس رتبه اول را دارد و نمرینو و نطرین در رتبه های بعدی هستند.

بازار توافقی

نطرین با ۴.۱% بیشترین نوسانات اخیر را داشته است و تحرکات صورت گرفته روی این سهم باعث شد تا در مدت کوتاهی حدود ۱۴۵ درصد بازدهی به ثبت برساند. در بلند مدت این مسئله برقرار نبوده و ضریب بتای سه ساله نطرین کمتر از یک بوده است. بدین معنی که نوسانات آن از نوسانات کل بازار پایین تر بوده است. ارزش معاملات نشان میدهد که نمادهای نمرینو، نتوس و نبروج کم معامله هستند.

بازار توافقی