شرکت سرمایه گذاری نیروگاهی ایران سنا در سال ۸۳ تأسیس شده و شروع به فعالیت نموده و در سال ۸۹ در بورس تهران ثبت شده است. مالک نهایی آن بنیادمستضعفان است. این هلدینگ نیروگاهی سهم ۱.۵ درصدی از کل تولید برق ۹۲ هزار مگاواتی کشور را دارد. نزدیک به ۹۰ درصد برق کشور از نیروگاه های حرارتی تامین می شود و تنها نیم درصد از منبع انرژی های تجدید پذیر است.
عدم تخصیص منابع کافی جهت توسعه زیرساخت های کشور و مشکلاتی که در نرخ گذاری صنعت برق وجود دارد باعث شده تا از سال ۹۹ به شکل جدی تری با ناترازی در فصول گرم مواجه شویم. به طوری که در سال ۴۰۲ ظرفیت اسمی نیروگاه ها ۱.۷ درصد رشد کرده درحالی که مصرف بیش از ۵ درصد رشد داشته است.
پرتفوی بورسی شرکت وسنا
پرتفوی شرکت های بورسی وسنا از نظر مبلغی کم اهمیت است. نمادهای انرژی و ونیرو دارایی های بورسی وسنا هستند که ارزش فعلی آنها ۱۰ میلیارد تومان است در حالی که ارزش بازار وسنا بیش از ۴۰۰۰ میلیارد تومان می باشد.
زیرمجموعه های غیربورسی وسنا
۱) آذرخش
نیروگاه آذرخش با ظرفیت ۱۰۱۴ مگاوات که ۵۹ درصد آن متعلق به وسنا است. زمین نیروگاه واقع در استان گلستان، دارای مساحت ۶۷ هکتاری است اما انتقال سند مالکیت آن انجام نشده و در این خصوص دعوای حقوقی با شرکت تولید نیروی برق حرارتی دارد که محل اختلاف مبلغ ۲۳۵ میلیارد تومان است.
امکان استرداد مالیاتی به مبلغ ۷۰ میلیارد تومان هم برای شرکت وجود دارد که بایستی منتظر تایید نهایی بود.
امکان عرضه این شرکت در بورس وجود دارد.
از آخرین روش های سرمایه گذاری | مقایسه بازدهی مطلع شوید!
۲) خرم آباد
نیروگاه خرم آباد با ظرفیت ۴۸۴ مگاوات، دارای مساحت ۹۵ هکتاری است و وسنا مالک ۸۰ درصد آن است. مهمترین موضوع در این شرکت، بدهی ارزی آن به ۱۹۲ میلیون یورو (حدود ۱۰ همت) است. در این رابطه، بانک ملی نیز مبلغ ۵۶۰ میلیارد تومان (بابت تسعیر ارزی) از شرکت مطالبه دارد که مورد پذیرش قرار نگرفته و در حال رسیدگی در مراجع قضایی است.
شرکت قصد دارد تا بخشی از برق خود را با نرخ های بالاتر مستقیما به بخش خصوصی بفروشد که به علت اختلافات با وزارت نیرو فعلا این اقدام صورت نگرفته است.
پس از بهره برداری از واحد بخار هزینه های مالی شرکت بابت تسهیلات ارزی نسبت به سال ۴۰۱ افزایش چشم گیری داشته است.
۳) زاگرس
این شرکت جهت مشارکت در طرح های در جریان ساخت نیروگاهی شکل گرفت. مهم ترین موضوع، دعاوی حقوقی مربوط به مالکیت نیروگاه قائن است که اگر این اتفاق بیفتد، ارزش بازار وسنا تغییرات مثبت قابل توجهی به خود خواهد دید.
نیروگاه قائن در زمینی به مساحت ۱۲۰ هکتار احداث شده و ظرفیت آن ۹۵۶ مگاوات است. رای اولیه به نفع وسنا بوده اما درخواست تجدیدنظر داده شده است و بایستی منتظر رای نهایی بود.
۴) تعمیرات و بهره برداری سنا
فعالیت آن در حوزه بهره برداری و تعمیرات نیروگاه ها است.
افزایش سرمایه وسنا
امکان تجدید ارزیابی زیرمجموعه ها و افزایش سرمایه حدودا ۵۵۰۰ درصدی وجود دارد اما مجمع تصمیم میگیرد چه بخشی از آن انجام شود. وسنا مجموعا ۱۳۶۰ میلیارد تومان مطالبات از شرکت های مدیریت شبکه برق و تولید نیروی برق حرارتی دارد و دوره وصول مطالبات آن نزدیک به ۴۴۰ روز است. معمولا تقسیم سود خوبی داشته است اما در سال ۴۰۲ به دلیل زیان ناشی از تسعیر ارز بدهی خرم آباد سود نداشته است.
ارزش بازار وسنا
ارزش بازار وسنا ۴.۴ همت و ۲۰ درصد ارزش جایگزینی آن معامله میشود. در صورت رخ دادن موارد مثبت تشریح داده شده (تغییر قرادادهای فروش، تجدید ارزیابی، برنده شدن در دعواهای حقوقی و …) این نسبت میتواند افزایش یابد و سهم با رشد قیمتی همراه شود. میتوان بدهی ارزی خرم آباد را مهم ترین نکته منفی وسنا دانست. بازار وزنی به نیروگاه قائن نداده است و درصورت مالکیت آن توسط وسنا ارزش بازار فعلی قابلیت دارد ۲.۵ همت افزایش پیدا کند.
در مجموع پتانسیل های مثبت شرکت بالاست و قیمت های فعلی دور از ارزش شرکت نیست و در صورت تحولات مثبث ذکر شده برای شرکت و صنعت مربوطه میتوان انتظار رشد خوبی در سنوات آتی از این سهم داشت.
تحلیل حساسیت شرکت وسنا
به دلیل سیستم نرخ گذاری اشتباه، جریانات نقدی آینده جوابگوی هزینه ی احداث نیروگاه نیست به همین دلیل جذابیت ورود به این صنعت از دست رفته است و با اختلاف زیادی از ارزش جایگزینی خود معامله میشوند. با فرض نرخ سوخت فعلی و شناسایی درست استهلاک بایستی نیروگاه ها برق خود را به نرخ ۱.۸ سنت تا ۱.۹ سنت بفروشند و به ازای هر کیلووات ۱ سنت سود کنند تا به ارزش جایگزینی خود برسند.
این در حالی است که نرخ های فعلی وسنا حدود ۱۱۰ تومان است که با نرخ تخمینی ۸۵۰ تومانی اختلاف فاحشی دارد. در صورت اصلاح نرخ ها، نسبت P/E نیز از اعداد فعلی وسنا که معمولا بالای ۳۰ است به زیر ۶ خواهد رسید. در صورت دریافت سوخت ۲۰ سنتی نیز بایستی نرخ های فروش به ۴ سنت معادل ۱۸۰۰ تومان برسد.