نحوه کدگیری بورس کالا برای افراد حقیقی و حقوقی

کدگیری بورس کالا

همه اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد انجام معامله و خرید در بورس کالا را دارند، ابتدا باید کد بورس کالا را دریافت کنند. این کد در واقع پیش نیاز انجام معامله در بورس کالا است و به خریداران کمک می‌کند که کالای مورد نیاز خود را به صورت غیرحضوری و تنها به وسیله یک کد معامله و خریداری کنند. در بورس کالا اقلام و محصولات زیادی مانند سیمان، خودرو، فلزات و… معامله‌ می‌شود که به منظور خرید و فروش آن‌ها باید کد بورسی داشت.

در این مطلب در مورد این کد صحبت خواهیم کرد و نحوه کدگیری بورس کالا و دریافت این کد را نیز توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید تا در این باره اطلاعات بیشتری کسب کنید.

بورس کالا چیست؟

بورس کالا یکی از بازارهای مبادلاتی است که کالاهای مختلفی در آن خرید و فروش می‌شوند. این بازار محل عرضه محصولات مختلفی است که پس از بررسی‌های دقیق و کارشناسی‌های ماهرانه قیمت‌گذاری شده و به خریداران عرضه می‌شوند.

در این بازار عمدتا کالاهای خام و فرآوری نشده عرضه می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به انواع مختلف فلزات، محصولات صنعت پتروشیمی، سیمان، محصولات کشاورزی و دیگر محصولاتی که به عنوان کالای خام یا ماده اولیه در تولید محسوب می‌شوند، اشاره کرد. البته اخیرا خودرو نیز به لیست کالاهایی که در این بازار عرضه شده و خرید و فروش می‌شوند، اضافه شده و خریداران این کالا نیز می‌توانند از امتیازات بورس کالا برای خرید خودرو استفاده ‌کنند.

این بازار شاید در ظاهر شبیه به بازارهای معاملاتی دیگر باشد اما یک تفاوت و مزیت مهم، آن را نسبت به دیگر بازارهای مالی متمایز می‌کند که این مزیت نظارت دقیق و ریزبینانه به قیمت‌ کالاهای عرضه شده است. به عبارت دیگر عرضه و تقاضا در این بازار در بستری امن انجام می‌شود و تمام تولید کنندگان، تجار و معامله‌گران، مصرف کنندگان و… مقررات حاکم بر این بازار را رعایت می‌کنند.

جهت شروع معامله در این بازار ابتدا باید برای ثبت نام بورس کالا اقدام کرد و سپس برای دریافت کد بورسی کالا اقدام کرد. این کد لازمه انجام معامله در بازار بورس کالا است و نبود آن موجب ناتمام ماندن معاملات می‌شود. در ادامه به توضیح نحوه کدگیری بورس کالا می‌پردازیم.

نحوه کدگیری بورس کالا به چه صورت است؟

همان‌طور که گفتیم جهت ورود به بازار بورس کالا و شرو معامله در این بازار، باید کد بورس کالا را دریافت کرد. تفاوتی ندارد که قصد معامله یا حضور در کدام بخش این بازار را داشته باشید. متقاضیان خرید و فروش و معامله در تمام قسمت‌ها و برای همه محصولات، در قدم اول باید کد بورس کالا را دریافت کنند. اخذ این کد که دریافت آن هم برای اشخاص حقیقی و هم برای اشخاص حقوقی الزامی است، فرآیند چندان پیچیده‌ای ندارد و به شرح زیر است:

گام اول جهت اخذ کد بورس کالا؛ ثبت‌نام در سجام

یکی از مراحل دریافت کد بورس کالا ثبت‌نام در سجام است. اشخاص حقوقی نیازی به ثبت‌نام در سجام ندارند اما اشخاص حقیقی که از طریق کارگزاری‌ها برای دریافت این کد اقدام نکرده باشند، ابتدا باید در سجام ثبت‌نام کنند. ثبت‌نام در این سامانه و دریافت کد مربوطه لازمه ورود به بورس و انجام معامله‌های مختلف از خرید و فروش کالا گرفته تا خرید و فروش سهام است. دریافت کد بورس کالا بعد از تکمیل پرونده و وارد کردن اطلاعات در سامانه سجام امکان‌پذیر است.

سامانه سجام یا سامانه جامع اطلاعات مشتریان، توسط سازمان سپرده‌گذاری اوراق بهادار راه‌اندازی شده تا فعالیت تجار و مردم در بازار سرمایه یکپارچه شود. این سامانه به جمع‌آوری اطلاعات و سابق معاملاتی سهام‌داران رسیدگی می‌کند تا هر سهام‌دار به راحتی دارایی‌های خود را مشاهده کرده و در مورد سود و زیان آن‌ها اطلاعات کسب کند.

گام دوم؛ ورود به سامانه Ebgo

در دومین گام به منظور دریافت کد بورسی کالا نیاز است که کد آنلاین مخصوص بورس دریافت شود. دقت کنید که این کد، کد معاملاتی بازار سهام نیست و دریافت آن برای همه افراد حتی آن‌هایی که کد معاملاتی دارند هم ملزوم به دریافت کد بورس کالا هستند. نحوه کدگیری بورس کالا به این صورت است که ابتدا باید به سامانه خرید آنلاین بورس کالا یا EBGO کارگزاری پویان به آدرس www.ebgo.ir مراجعه کرد.

با ورود به این سامانه و در همان صفحه اول بخشی را می‌بینید که با کلیک روی آن می‌توانید کد آنلاین بورس کالا را دریافت کنید. جهت اخذ این کد باید کد ملی و شماره تماس فعال داشته باشید.

پس از اینکه کد ملی و شماره تماس شما به عنوان متقاضی کد فعال می‌شود، کدی ۵ رقمی به شماره شما ارسال می‌شود که باید آن را در جای مشخص خود قرار دهید. نحوه اخذ کد بورس کالا بعد از این مرحله چندان سخت نیست. پس از دریافت کد، اطلاعاتی که در سجام ثبت کردید برای شما به نمایش گذاشته می‌شود تا با تایید آن‌ها وارد مرحله بعد کار شوید.

مرحله بعد وارد کردن اطلاعات تکمیلی مانند آدرس، اطلاعات شغلی و اطلاعات مالی است. شماره حساب بانکی دریافتی از سجام و… از جمله این اطلاعات هستند که باید به صورت دقیق و به درستی وارد شوند. دقت کنید که کوچک‌ترین اشتباه در ورود اطلاعات این مرحله باعث مشکلات فراوان بعدی می‌شود.

گام سوم؛ باز کردن حساب از نوع وکالتی

جهت انجام معامله در بازار بورس کالا علاوه بر موارد گفته شده، افتتاح یک حساب وکالتی که در بیشتر بانک‌ها امکان‌پذیر است هم الزامی است. حساب وکالتی یکی از مهم‌ترین مراحل اخذ کد بورس کالا است و در صورت عدم انجام آن حتی اگر ثبت‌نام فرد تکمیل و تایید شود هم انجام معامله در بورس امکان‌پذیر نیست. دریافت حساب وکالتی حتی برای افرادی که از بازاری دیگر وارد بورس کالا شده و اطلاعات کاملی از شغل و شرایط آن دارند هم الزامی است.

در این مرحله از نحوه کدگیری بورس کالا و جهت افتتاح حساب وکالتی و استفاده از آن در فرآیند معاملات بورس کالا، باید بانک را در سامانه EBGO انتخاب کنید. سپس معرفی‌نامه سامانه را به بانک برده و بعد از انجام فرآیند لازم، حساب وکالتی شده را در سامانه اضافه کنید.

گام پنجم؛ اخذ کد بورس کالا

پس از افتتاح حساب‌های مورد نظر باید مدارک مورد نیاز برای نهایی کردن ثبت‌نام و اخذ کد را در سیستم وارد کرد. مدارک خاصی در این مرحله مورد نیاز است که از جمله آن‌ها می‌توان به عکس نمونه امضا خریداران اشاره کرد. دیگر مدارک مورد نیاز در طی پروسه ثبت نهایی اطلاعات، وارد سیستم می‌شوند. هر چند در این مرحله داشتن عکس کافی است اما برای اطمینان بیشتر بهتر این است که عکس کارت ملی یا شناسنامه نیز ضمیمه امضا شود.

بعد از ورود دقیق و صحیح اطلاعات سیستم وارد مرحله تعهدات مشتری می‌شود. در این مرحله باید تعهدات مورد نظر را تایید کنید و با تیک و کلیک کردن روی گزینه‌های مورد نظر مانند قبولی قوانین وارد مراحل بعدی کار شوید. در نحوه کدگیری بورس کالا به خصوص به منظور دریافت کد بورس کالا آنلاین، مطالعه قوانین و تایید آن‌ها پس از آشنایی با جزئیات از اهمیت زیادی برخوردار است.

دقت کنید که کوچک‌ترین خطا در پروسه معامله باعث ضرر و زیان شما می‌شود و این قوانین هستند که تا حد زیادی مانع این ضرر و زیان می‌شوند. در نهایت اگر مراحل را درست طی کرده باشید، یک کد برای شماره وارد شدن در سیستم پیامک شده و ظرف ۴۸ ساعت کاری، نام کاربری و رمز عبور هم مشخص می‌شود.

گام ششم؛ وارد کردن اطلاعات حساب وکالتی جهت اخذ کد

در ششمین و آخرین گام جهت دریافت کد بورس کالا اصلی، باید اطلاعات حساب وکالتی که پیش از این در بانک ملت باز شده است را وارد سامانه کنید. این مرحله آخرین گام از مراحل دریافت کد بورسی کالا است و در صورتی که مورد تایید سیستم قرار گیرد، پس از دریافت کد مربوطه و نام کاربری و رمز عبور قادر به شروع معامله در بورس کالا هستید.

تایید این مرحله مجوز انجام معاملات فیزیکی را نیز برای شما صادر می‌کند. دقت کنید که دریافت کد بورس کالا مفید غیر حضوری هم امکان‌پذیر است و هیچ نیازی به حضور در بورس یا سازمان به خصوصی برای اخذ این کد نیست.

مدارک مورد نیاز جهت اخذ کد بورس کالا

جهت ورود به بورس کالا به عنوان یک سرمایه‌دار، اخذ کدهای مربوطه، تایید هویت و… الزامی است. پروسه اخذ کد بورس کالا را کمی قبل توضیح دادیم اما برای دریافت این کد تنها مراحل گفته شده کافی نیست. همان‌طور که در گام پنجم نحوه کدگیری بورس کالا گفتیم برای اخذ کد بورس کالا مدارکی هم نیاز است که باید آن‌ها را به کارگزاری مربوطه ارائه کرد.

این مدارک برای احراز هویت معامله‌گران هستند و در صورت بروز هر مشکلی در روند معامله، با استفاده از مدارک ارائه شده امکان پیگیری روند مشکل و حل آن را خواهند داشت. این مدارک برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت هستند. به علاوه ایرانی یا خارجی بودن معامله‌گر هم در نوع مدارک ارائه شده تاثیرگذار و به شرح زیر است:

مدارک مورد نیاز صدور کد بازار فیزیکی برای مشتریان حقیقی

مشتریان حقیقی ایرانی جهت دریافت کد بورس کالا فیزیکی باید مدارکی را ارائه کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فرم اصلی درخواست کد برای مشتریان حقیقی ایرانی
  • نسخه کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی که در صورت لزوم و مواردی مانند تغییر نام خانوادگی باید شامل صفحه توضیحات هم باشد.
  • ثبت‌نام در سامانه امور مالیات به عنوان یکی از مودیان مالیاتی
  • مدارک تکمیلی بنا به درخواست و تشخیص کمیته برای دریافت کد بورس کالا فیزیکی

مدارک گفته شده برای مشتریان حقیقی ایرانی بودند اما مشتریان خارجی هم به منظور فعالیت در بورس کالای ایرانی باید مدارکی را ارائه کنند که عبارتند از:

           دریافت کد فراگیر اتباع خارجی( کد فیدا )

  • اصل فرم مربوط به درخواست کد برای مشتریان حقیقی خارجی که مانند فرم مربوطه مشتریان ایرانی است
  • کپی برابر اصل گذرنامه متقاضی که باید دارای اعتبار کافی باشد و در غیراینصورت ابتدا باید گذرنامه را تمدید کرد.
  • مجوز فعالیت تجاری در کشور مبدا و ایران
  • مدارک مثبت مالی به درخواست و تشخیص بورس و کارگزاری مربوطه

نحوه کدگیری بورس کالا و ارائه مدارک اشخاص حقوقی

نحوه کدگیری بورس کالا برای اشخاص حقیقی هم مراحلی دارد که یکی از آن‌ها ارائه مدارک معتبر به سازمان بورسی جهت تایید هویت مشتری حقیقی و ارائه کد است. این مدارک به شرح زیر هستند:

  • فرم اصلی درخواست کد حقوقی برای ایرانیان
  • کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل و اعضا هیئت مدیره که درصورت لزوم باید صفحه توضیحات هم پیوست شود.
  • روزنامه رسمی و تغییرات هیئت مدیره
  • صورت‌های مالی
  • پروانه بهره‌برداری
  • و موارد دیگری که به تشخیص بورس و کمیته تعیین و به مشتریان اعلام می‌شود و از این صفحه قابل دریافت است.

و در نهایت معامله‌گران و مشتریان حقوقی که از دیگر کشورها و همراه با پاسپورت معتبر قصد خرید و فروش در بازار مالی و بورس کالا را دارند نیز باید مدارکی را به سازمان‌های مربوطه ارائه کنند تا هویت آن‌ها مورد تایید قرار گرفته و امکان انجام معامله در بازار بورس را داشته باشند. این مدارک برای مشتریان حقوقی خارجی هم تا حد زیادی شبیه به ایرانیان و به شرح زیر است:

  • اصل فرم درخواست کد
  • کپی برابر اصل پاسپورت یا گذرنامه برای مدیرعامل شرکت و تمام اعضای هیئت مدیره
  • مدارک مثبت مالی در مورد شرکت که به تایید بورس برسد.
  • مدارک ثبت شرکت که عبارتند از اساسنامه، مدارک و مشخصات، حدود اختیارات، مجوزها و…

سخن پایانی در مورد نحوه کدگیری بورس کالا

در این مطلب به بررسی نحوه کدگیری بورس کالا پرداختیم. همان‌طور که گفته شد اخذ این کد به منظور ورود به بازار بورس کالا و شروع معاملات در این بازار از اهمیت زیادی برخوردار است. این کد به منزله تایید هویت شما خواهد بود و از مشکلات احتمالی در فرآیند معامله جلوگیری می‌کند.

به علاوه زمانی که انجام معامله با در اختیار داشتن این کد انجام شود، سوابق آن در بورس کالا ثبت شده و در صورتی که نیاز به این سوابق برای معاملات بعدی یا رسیدگی به معاملات خود و بررسی دقیق آن‌ها داشته باشید هم این کد به کمک شما خواهد آمد و هر آنچه که از اطلاعات سوابق فعالیت خود نیاز دارید را در اختیار شما می‌گذارد. شما چه تجربه‌ای از دریافت و استفاده کد بورس کالا دارید؟

شما می توانید با تماس کارگزاری پویان به شماره ۹۱۰۰۵۷۷۷  با پیش شماره ۰۲۱، کد خود را دریافت کنید.