تحلیل بنیادی گروه صنعتی بارز | پکرمان – مهر ۱۴۰۲

گروه‌ صنعتي‌ بارز

فهرست

بهره برداری پکرمان از سال ۱۳۷۳ با ظرفیت ۲۵۵۰۰ تن اغاز شد. پس از ان در سال ۸۰ خط تایر سواری به بهره برداری رسید . تایرهای رادیال باری – اتوبوسی تمام سیمی هم از سال ۸۵ به سبد تولیدات شرکت افزوده شد . تنها تولید کننده تایرهای اتوبوسی رادیال مجموعه صنعتی بارز است و مابقی نیاز بازار از طریق واردات تامین می شود.

سهم بازار شرکت در این گروه محصول حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد متغیر بوده است . با توجه به اینکه شرکت در این گروه محصول رقیبی در داخل کشور ندارد  در نظر دارد با راه اندازی طرح بارز لرستان با ظرفیت تولید ۵۰ هزار تن تایر رادیال تمام سیمی باری و اتوبوسی و کامیونتی سهم بازار خود را افزایش دهد. این طرح در مراحل اولیه است و پیشرفت خاصی نداشته است .

برای اولین بار در دنیا مردم آمریکای جنوبی از لاتکس درختی برای عدم نفوذ آب استفاده کردند. بعد ها در سال ۱۷۳۵ میلادی دانشمندانی از انگلیس و فرانسه ازمایش مشترکی بر روی آن درخت انجام دادند و توانستند لاستیک را کشف کنند. و فرانسوی ها نام آن را کائوچو نامیدند. عمدتا تایر براساس نوع خودرو به دو گروه مربوط به خودروهای سواری و خودروهای تجاری دسته بندی میشوند.

دسته بندی رایج تایر ها براساس طراحی آنهاست که به دو نوع رادیال (سیمی) و بایاس(نخی) تقسیم می‌شود.

گروه صنعتی بارز

بازار خودرو

با توجه به همبستگی بالای صنعت تایرسازی با عرضه و تقاضای خودرو نگاهی به عملکرد خودروسازان می‌کنیم. تولید از ۷۷میلیون در سال ۲۰۱۰ به ۹۷میلیون در ۲۰۱۷ رسیده و در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ تحت تاثیر ویروس کرونا تولید کاهش یافته است اما دوباره تولید رو به افزایش است. بر اساس آخرین گزارش ها در ایران ۲۱۷۷۸۰۰۰ خودروی فعال وجود دارند و تولید خودرو در داخل کشور در سال ۱۴۰۰، ۹۸۲۸۴۳ دستگاه بوده است که حدود ۹۶ درصد آن را خودروهای سواری و وانت تشکیل می‌دهد.

صنعت تایر 

تولید لاستیک های دنیا در سال ۲۰۱۹ حدود ۱۹میلیون تن بوده که برآورد می‌شود با نرخ رشد ۳.۴% در سال ۲۰۲۳ به ۲۳ میلیون تن برسد. بزرگترین شرکت های تولید کننده تایر در دنیا از کشورهای فرانسه، چین، ژاپن، آمریکا می‌باشند.

صنعت تایر ایران حدود ۳۰۰ هزار تن ظرفیت دارد که سهم آن تقریبا ۱.۵ درصد از تولید تایر دنیا است. مصرف سالانه تایر کشور تقریبا ۳۵۰ هزار تن می‌باشد و واردات تایر عمدتا از کشورهای امارات، هند، کره جنوبی و اسپانیا انجام می‌شود.

در بخش تایر سواری نیاز کشور حدود ۲۸ میلیون حلقه در سال است که همین ظرفیت تولید وجود دارد. اما تولید واقعی ۲۲ میلیون حلقه است. در بخش تایر‌های باری و اتوبوسی نیز نیاز به ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار حلقه است. در حوزه تایر باری و اتوبوسی که مخصوص کامیون ها، تریلی‌ها و ناوگان مسافربری کشور است حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار حلقه وارد می‌شود.

 

سهم وزنی کارخانجات تولید تایر

ترکیب اجزای تشکیل دهنده مواد مستقیم صنعت

 

۳۰ درصد مواد اولیه صنعت تایر وارداتی است. ۷۰ درصد مواد اولیه از تولیدکنندگان داخلی و از طریق بورس تامین می‌شود بنابراین ۱۰۰ درصد قیمت مواد اولیه این صنعت، شناور است.

پکرمان

بهره برداری از شرکت از سال ۱۳۷۳ با ظرفیت ۲۵۵۰۰ تن اغاز شد. پس از آن در سال ۸۰ خط تایر سواری به بهره برداری رسید . تایرهای رادیال باری اتوبوسی تمام سیمی هم از سال ۸۵ به سبد تولیدات شرکت افزوده شد تنها تولید کننده تایرهای اتوبوسی رادیال مجموعه صنعتی بارز است و مابقی نیاز بازار از طریق واردات تامین می‌شود. سهم بازار شرکت در این گروه محصول حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد متغیر بوده است.

با توجه به اینکه شرکت در این گروه محصول رقیبی در داخل کشور ندارد  در نظر دارد با راه اندازی طرح بارز لرستان با ظرفیت تولید ۵۰ هزار تن تایر رادیال تمام سیمی باری و اتوبوسی و کامیونتی سهم بازار خود را افزایش دهد. این طرح در مراحل اولیه است و پیشرفت خاصی نداشته است .

در حال حاضر بارز کرمان  با ظرفیت ۸۷ هزار تن تولید انواع تایر بزرگ ترین تایر ساز کشور است . با در نظر گرفتن بارز کردستان مجموع ظرفیت گروه بارز به ۱۲۳ هزار تن می‌رسد . شرکت لاستیک سیرجان نیز از شرکت های فرعی گروه صنعتی بارز دارای خط تولید ۴۰۰۰ تن سیم طوقه و فنر و ۱۵۹۲۱۵ حلقه لاستیک روکشی در سال است.

 طبق امارها حدود ۳۰ درصد از سهم بازار ریالی کشور متعلق به مجموعه بارز است .

بارز کردستان

بارز کردستان با ظرفیت ۳۶ هزار تن رادیال سواری از سال ۹۷ به بهره برداری رسیده است. سال مالی شرکت اذر ماه است . افت قابل توجه سود شرکت در سه سال اخیر مشهود است . به نظر می‌رسد پس از حذف تخصیص ارز در خرداد ۹۹ شرکت دچار دردسر شده و نتوانسته نرخ های خود را همپای مواد اولیه رشد دهد  سود تولید تایر از ۵۰۰ دلار بر تن در سال ۹۹ به ۱۳۰ دلار بر تن در سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است .

مهم ترین مساله بارز کردستان وام ارزی سنگین این شرکت است . زیان تسعیر این وام باعث شده تا شرکت در سال مالی ۴۰۱ زیان ۳۱۰ میلیارد تومانی شناسایی کند . مانده وام ارزی در پایان سال مالی ۱۴۰۱ رقم ۱۰۸ میلیون یورو که ۸۲ میلیون ان اصل و ۲۶ میلیون فرع است . این تسهیلات نرخ سود ۵ درصد دارد.

به منظور بازپرداخت این بدهی طرح توجیهی افزایش سرمایه تا میزان ۵۸۶ میلیارد تومان از محل اورده نقدی و مطالبات در اسفند ۴۰۱ به تصویب تاپیکو رسیده است . حدود ۹میلیون یورو در سال ۱۴۰۱ مجموعا ۱۲ میلیون تا انتهای سال مالی ۱۴۰۱ تسویه شده است. طبق توافقات انجام شده ۱۴ میلیون یورو در سال ۱۴۰۲ و پس از ان سالی ۱۶ میلیون یورو به مدت ۵ سال پرداخت خواهد شد.

بارز لرستان

هدف لاستیک بارز لرستان تولید انواع تایرهای رادیال تمام سیمی باری و اتوبوسی و کامیونتی با ظرفیت ۵۰ هزار تن است. زمین خریداری شده و درحال ساخت سوله و دیوار کشی است. و به دنبال اخذ تسهیلات از صندوق توسعه ملی است .در ابان ۱۴۰۰ صندوق با پرداخت ۱۲۰ میلیون یورو تسهیلات جهت خرید ماشین الات موافقت کرد . مطابق گزارش توجیهی سرمایه گذاری ارزی طرح ۱۱۹ میلیون یورو است.

صورت سود و زیان گروه صنعتی بارز

مفروضات صورت سود و زیان: تولید ۸۶ هزار تن و فروش ۸۸ هزار تن // نرخ ها به ازای تومان بر کیلوگرم: تایر رادیال ۱۰۶۵۰۰، تایر بایاس ۱۳۴۲۰۰، کائوچو طبیعی وارداتی ۸۴۱۰۰، نخ تایر ۱۸۷۰۰۰، کائوچو مصنوعی داخلی ۵۴۳۰۰، دوده ۴۳۸۰۰ // افزایش تورم ۴۰ درصد، افزایش نرخ حقوق و دستمزد ۳۵ درصد

New wpDataTable

دوره مالی ۱۴۰۰ ۱۴۰۱ فصل بهار ۱۴۰۲ تحلیلی ۱۴۰۲
فروش ۴۹,۷۶۵,۴۱۶ ۷۰,۵۶۳,۱۵۰ ۲۳,۱۷۰,۰۸۶ ۱۰۲,۰۶۴,۹۱۵
بهای تمام شده کالای فروش رفته (۴۶,۸۳۳,۲۳۳) (۶۲,۰۵۰,۷۵۰) (۱۶,۸۸۹,۷۳۲) (۷۶,۹۴۰,۷۴۲)
سود (زیان) ناخالص ۲,۹۳۲,۱۸۳ ۸,۵۱۲,۴۰۰ ۶,۲۸۰,۳۵۴ ۲۵,۱۲۴,۱۷۳
هزینه های عمومی, اداری و تشکیلاتی (۱,۲۵۱,۴۸۷) (۱,۷۹۰,۵۹۲) (۶۷۰,۱۸۰) (۳,۶۷۰,۷۷۶)
خالص سایر درامدها (هزینه ها) ی عملیاتی (۵۵,۴۷۵) (۴۶۲,۱۸۲) (۲۷,۴۳۷) (۲۵۹,۶۶۰)
سود (زیان) عملیاتی ۱,۶۲۵,۲۲۱ ۶,۲۵۹,۶۲۶ ۵,۵۸۲,۷۳۷ ۲۱,۱۹۳,۷۳۷
هزینه های مالی (۱,۶۱۰,۵۸۴) (۲,۴۹۸,۶۷۶) (۹۰۷,۸۹۵) (۳,۶۳۱,۵۸۰)
خالص سایر درامدها و هزینه های غیرعملیاتی ۱,۴۴۷,۹۲۰ ۷۰۳,۳۶۵ (۴۸۰,۱۲۷) (۱,۴۴۹,۰۹۳)
سود (زیان) خالص عملیات در حال تداوم قبل از مالیات ۱,۴۶۲,۵۵۷ ۴,۴۶۴,۳۱۵ ۴,۱۹۴,۷۱۵ ۱۶,۱۱۳,۰۶۴
مالیات (۳۹,۹۳۷) (۷۲۸,۱۳۹) (۶۴۸,۷۹۴) (۲,۴۹۲,۱۹۸)
سود (زیان) خالص ۱,۴۲۲,۶۲۰ ۳,۷۳۶,۱۷۶ ۳,۵۴۵,۹۲۱ ۱۳,۶۲۰,۸۶۶
سود هر سهم پس از کسر مالیات ۵۶۳ ۱,۴۷۹ ۱,۴۰۳ ۵,۳۹۱
سرمایه ۲,۵۲۶,۵۰۰ ۲,۵۲۶,۵۰۰ ۲,۵۲۶,۵۰۰ ۲,۵۲۶,۵۰۰

سود زیرمجموعه های بارز به ازای هر سهم ۵۸۱- برآورد شده است. دلیل آن تعهدات ارزی لاستیک بارز کردستان است که وزن قابل توجهی از سود را به خود اختصاص می‌دهد. با این احتساب سود گروه صنعتی بارز به ازای هر سهم ۴۸۱۰ ریال تخمین زده می‌شود.