تحلیل بنیادی پترول | (گروه سرمایه‌گذاری پتروشیمی ایرانیان)

تحلیل-پترول گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع پتروشيمي خليج فارس

در این مقاله به بررسی و تحلیل بنیادی از منظر پروتفوی بورسی و غیر بورسی سهم پترول خواهیم پرداخت.

تحلیل بنیادی سهم پترول

پورتفوی بورسی پترول 

گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس از منظر بیشترین مازاد ارزش، به ترتیب شرکت های کود شیمیایی اوره لردگان(شلرد)، صنایع پتروشیمی کرمانشاه(کرماشا) و پتروشیمی جم(جم) بیشترین مازاد ارزش دارند. در ادامه شرکت های دیگری همچون شاروم، ممسنی وکازرو قرار دارند. همان طور که تا اینجا تحلیل مشخص است بیشترین وزن پورتفوی بورسی پترول پتروشیمی می باشند. در تصویر زیر می توان شرکت ها را مشاهده کرد(اندازه هر شرکت در تصویر به اندازه مازاد ارزش پورتفو آن می باشد):

پرتفوی بورسی پترول تحلیل بنیادی

از منظر محصول و زیرصنعت فعالیت می توان تقسیم بندی و درصد های زیر را برای پترول داشت: 

 

محصول و زیرصنعت پترول

دسته بندیمازاد ارزش (میلیون ریال)درصد از پرتفو (%)
تولید کود و ترکیبات نیتروژن۱۳۴۸۸۴۸۲۴۶۰
موارد شیمیایی - متنوع۵۱۲۵۰۹۷۶۲۳
بهره برداری نشده ۳۳۳۰۷۲۱۷۱۵
سایر۴۱۷۰۸۰۲۲
محصول و زیرصنعت پترول (گروه سرمایه‌گذاری پتروشیمی ایرانیان)

 

از جدول بالا می توان می توان نتیجه گیری های زیر را برای پترول داشت : 

  • تقریبا ۶۰ درصد از پورتفو متاثر از نرخ اوره می باشد. خود نرخ اوره متاثر از عوامل مختلفی همجون نرخ گاز و ذغال سنگ(به عنوان ماده مستقیم در ایران و یا سایر شرکت ها)، تقاضا برای محصولات غذایی و رشد جمعیت( به واسطه استفاده به عنوان کود) و سایر عوامل می باشد.
  • تقریبا ۸۳ درصد از پورتفو در گروه پتروشیمی هستند و متاثر از نرخ دلار می باشد. در کنار نرخ دلار نرخ محصولاتی که فروش دارند از جمله اوره، متانول و پلی اتیلن و عواملی که بر روی این نرخ ها می توانند اثر بگذارند مثل نرخ گاز و نفت نیز تاثیر گذار هستند.
  • ۱۵ درصد از مازاد ارزش پورتفو مربوط به ممسنی و کازرو می باشند؛ مساله ای که درمورد این دو مطرح است این است که این دو طرح هایی هستند که به بهره برداری نرسیده اند و باتوجه به شرابط از جمله مساله برق و آب و محدودیت های بودجه ای به بهره برداری نخواهند رسید و در حال حاضر تنها زمین هایی هستند.

جمع بندی (پرتفوی بورسی):

در جمع بندی پورتفوی بورسی پترول می توان گفت با توجه به افق سرمایه گذار، در صورت صعودی دیدن روند دلار و محصولات پتروشیمی که شرکت سهامدارن آن ها است می توان پورتفو بورسی را مناسب پیشبینی کرد البته دقت کردن به چندین مساله اهمیت بالایی دارد؛ شلرد طرحی بوده که درانتهای سال ۱۴۰۰ به بهره برداری رسیده است و به واسطه تازه به بهره رسیدنش هزینه مالی بالایی دارد در نتیجه اهرم بالایی دارد، اهرم بالا در صورت مناسب بودن وضعیت فروش(تولید و نرخ فروش) و سودآوری می توان سبب سودآوری مناسبی شود که در صورت مالی های شلرد به این صورت بوده اما سمت دیگر اهرم نیز باید توجه کرد، در صورت افت فروش حساسیت شرکت بالا است.

با توجه به اینکه مهم ترین بخش پورتفوی پترول در حال حاضر شلرد است ریسک بالایی دارد(ریسک مثبت و منفی). مساله دیگری که باید به آن توجه کرد ممسنی و کازرو هستند که تنها ارزشی که برای این شرکت ها می تواند در نظر گرفت ارزش زمین این دو طرح می باشد و برای آینده جریان های نقدی پیشبینی نمی شود که آن را تنزیل کرده وتنها ارزشی که برای این دو در نظر گرفته می شود ارزش زمین های این دو می باشد.

در نهایت مازاد ارزش پورتفو بورسی برابر با ۲۲.۵۳۷ میلیارد تومان می باشد.

 

پورتفوی غیر بورسی پترول :

از منظر بیشترین بهای تمام شده، به ترتیب شرکت های پتروشیمی ایلام، پتروشیمی صدف خلیج ، صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی خلیج فارس و پتروشیمی ارغوان گستر ایلام قرار دارند. همچون پروتفوی بورسی شرکت بیشتر شرکت های تشکیل دهنده پورتفوی غیربورسی شرکت پتروشیمی هستند. در تصویر زیر می توان شرکت ها را مشاهده کرد(اندازه هر شرکت در تصویر به اندازه بهای تمام شده آن می باشد):

پرتفوی غیر بورسی پترول تحلیل بنیادی

شرکت پتروشیمی صدف خلیج فارس

محصول شرکت ESBR با ظرفیت ۱۳۶ هزار تن می باشد که در دوگرید روغنی و خشک تولید می شود. کاربرد این محصول در صنعت تولید تایر، قطعات لاستیکی خودرو، تجهیزات الکترونیک و کالاهای لاستیکی سخت می باشد. ماده مستقیم مورد نیاز برای تولید بوتادین و استایرن می باشد.

شرکت پتروشیمی ارغوان گستر ایلام

این شرکت درصدد است، پروپیلن تولیدی پتروشیمی ایلام را به پلی پروپیلن تبدیل نماید.

شرکت پتروشیمی ایلام 

شرکت پتروشیمی ایلام پترول

 

در جمع بندی پورتفوی غیربورسی می توان گفت همچون پروتفوی بورسی تمرکز بر شرکت های پتروشیمی می باشد؛ مهمترین شرکت های آن پتروشیمی ایلام تولید کننده پلی اتیلن و پروپیلن، پتروشیمی صدف خلیج فارس تولیدکننده ESBR و پتروشیمی ارغوان گستر ایلام تولید کننده پلی پروپیلن می باشند.

در نهایت مازاد ارزش پورتفو غیر بورسی برابر با ۸.۴۵۰ میلیارد تومان می باشد.

محاسبه NAV پترول

اطلاعاتمیلیون ریال
مازاد پرتفوی بورسی۲۲۵۳۷۹۷۱۵
مازاد پرتفوی غیر بورسی۸۴۵۰۰۰۰۰
حقوق صاحبان سهم۱۴۳۶۶۴۹۲۳
NAV۴۵۳۵۴۴۶۳۸
سرمایه۱۰۰۰۰۰۰۰۰
NAV per Share۴۵۳۵
Price۲۶۷۷
P/NAV۵۹%

 

همان طور که مشخص است NAV هر سهم برابر با ۴۵۳ تومان می باشد و نسبت P/NAV شرکت برابر با ۵۹ درصد می باشد. مساله ای که مطرح است این است که عدد مربوط به مازاد پورتفوی بورسی قیمت های روز بوده و تحلیلی نمی باشد و با توجه به توضیحات گفته شده و باتوجه به تحلیل وانتظار از روند ها، می توان این بخش را تحلیلی در نظر گرفت و پشبینی از قیمت های آتی قرار داد.