صنعت فرآورده های نسوز

نسوز

دیرگدازها مواد غیر فلزی غیرآلی هستند که می توانند در برابر دمای بالا بدون تغییر فیزیکی و شیمیایی مقاومت کنند. همچنین این مواد باید در مقابل نیرو های مختلف فرسایش و واکنش های خوردگی شیمایی نیز مقاوم باشند. مواد نسوز در صنایعی نظیر فولاد سازی، سیمان، شیشه و… کاربرد دارد. به نحوی که ۷۵% تقاضا برای این مواد در سراسر جهان از صنعت فولاد است.

فرآورده های نسوز بر اساس شکل به دو دسته شکل دار ( آجر و بلوک) و بی شکل ( جرم و ملات ) و بر اساس ترکیب شیمیایی به سه دسته قلیایی، اسیدی و خنثی تقسیم بندی می شود.

صنعت نسوز در دنیا

اندازه بازار جهانی مواد دیرگداز در سال ۲۰۲۲ معادل ۲۷.۲۶ میلیارد دلار برآورد شده است و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۳۲ به حدود ۴۲.۴۱ میلیارد دلار برسد و با نرخ رشد ترکیبی سالانه  ۴.۵ درصد در دوره پیش بینی ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۲ رشد خواهد کرد. ارزش بازار این مواد در آسیا و اقیانوسیه در سال ۲۰۲۲ به ۲۰.۰۸ میلیارد دلار رسیده است.

طبق گزارش انجمن جهانی نسوز، قیمت تمام شده محصولات کمتر از ۳٪ و اغلب کمتر از ۱٪ از قیمت تمام شده کالاهای تولید شده را تشکیل می دهد.

میزان تولید فرآورده های نسوز در دنیا

تا سال های ۲۰۱۰ تولید فرآورده های نسوز در جهان رشد چشمگیری داشته و تا ۴۲ میلیون تن در سال افزایش یافته است که علت آن رشد و افزایش تولید در صنعت فولاد به عنوان بزرگترین مصرف کننده این فرآورده ها به ویژه در کشور چین بوده است اما در سال های اخیر با ثبات روند تولید فولاد و همچنین افزایش کیفیت محصولات نسوز میزان تولید محصولات کاهش یافته است.

پیش‌بینی می‌شود که بازار مواد نسوز منطقه آسیا و اقیانوسیه که ۷۸ درصد از سهم بازار جهانی را در سال ۲۰۲۱ به خود اختصاص داده بود، در دوره پیش‌بینی‌شده با بالاترین میزان رشد یعنی ۴.۹ درصد رشد کند. این نتیجه افزایش ظرفیت تولید در میان تولیدکنندگان صنایعی مثل آهن و فولاد است که در آن مواد نسوز به دلایل پایداری دما به دلیل افزایش تقاضا برای آهن و فولاد به طور مکرر استفاده می‌شوند.

طبق مطالعه‌ای که در هند منتشر شده است، تا سال‌های ۲۰۳۰ تا ۲۰۳۱، ۲۳۰ تن فولاد در هند مورد استفاده قرار خواهد گرفت که از ۹۳ تن در سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ افزایش یافته است. علاوه بر این، صنعت سیمان چین که به سرعت در حال گسترش است، تولیدکنندگان مواد نسوز را مجبور به ایجاد این مواد با کیفیت بالا برای استفاده در کوره‌ها، کوره‌های زباله سوز و دیگر کاربردهای با دمای بالا کرده است.

سهم بازار مواد نسوز براساس منطقه جغرافیایی

بازیافت مواد نسوز

هنگامی که طول عمر مواد نسوز به پایان می رسد، آن ها را می توان دور انداخت یا بازیافت کرد و سپس دوباره استفاده کرد. بخش نسوز در ۲۰ سال گذشته از بازیافت حمایت کرده است و آسیب های زیست محیطی را به حداقل رسانده و هزینه های اجرا را کاهش داده است. بر اساس تحقیقات انجام شده، هیچ تفاوتی بین پایداری حرارتی مواد نسوز تازه ایجاد شده با مواد بازیافت شده وجود ندارد. جدیدترین نوآوری ها در سیستم های بازیافت این روش را ساده تر و موثرتر از قبل کرده است.

بازیافت مواد نسوز از این رو به کسب و کارها در کاهش هزینه های ساخت کمک می کند و فرصت های جذابی را برای گسترش این صنعت فراهم می کند.

صنعت نسوز در ایران

صنعت نسوز در ایران طی دهه های گذشته همراه با صنایع مادر رشد کرده است. هم اکنون ۶۱ واحد تولیدی در این صنعت در ایران مشغول به کار هستند، و بیش از ۵۰ درصد تولید کشور در اختیار ۸ شرکت قرار دارد. ظرفیت  محصولات نسوز در ایران به ۶۰۰ هزار تن در سال می‌رسد، در حالی که مصرف نسوز در کشور به حدود ۴۱۰ هزار تن در سال می‌رسد. سه صنعت فولاد، سیمان و شیشه سازی به ترتیب مهمترین متقاضیان صنعت در ایران محسوب می شوند. به نحوی که برای تولید هر تن فولاد به صورت متوسط ۱۰ تا ۲۰ کیلوگرم از این مواد استفاده می شود.

در کشور حداقل ۷۵ درصد قیمت تمام شده یک محصول نسوز مربوط به قیمت مواداولیه مصرفی است و از آنجایی که بیشتر مواد اولیه با کیفیت مورد استفاده در این صنعت وارداتی است، لذا هزینه تمام شده آن بالا است. صنعت نسوز در ایران، حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد مواد اولیه مورد نیاز خود را از بازار داخلی و باقی‌مانده آن همچون آلومینا، منیزیت، و… را از بازارهای خارجی تامین می‌کنند. کشور چین، در صدر صادرکنندگان مواد اولیه صنعت نسوز به کشور قرار دارد و برخی از کشورهای آفریقایی و استرالیا، از دیگر صادرکنندگان مواد اولیه مورد نیاز این صنعت به کشور هستند.

تولید گنندگان در ایران

تولیدکنندگان ظرفیت تولید (تن) محل کارخانه
شرکت فرآورده های نسوز ایران ۹۰۰۰۰ اصفهان
شرکت نسوز کشور ۷۷۰۰۰ خراسان جنوبی
شرکت نسوز آذر ۷۷۰۰۰ اصفهان
شرکت نسوز پارس ۷۰۰۰۰ یزد
شرکت مهر آریان فارس ۶۰۰۰۰ شیراز
شرکت فرآورده های دیرگداز ایران ۵۰۰۰۰ گناباد مشهد
شرکت تولیدی و خدمات صنایع نسوز توکا ۳۲۰۰۰ اصفهان
شرکت مهر گداز آذر ۳۰۰۰۰ چهار محال و بختیاری
فرانسوز یزد ۱۶۰۰۰ یزد

میزان مصرف نسوز در صنایع

صنعت میزان مصرف (%)
آهن و فولاد ۶۰-۷۰
سیمان ۱۶-۱۸
شیشه ۳-۵
فلزات غیرآهنی ۱-۲
پتروشیمی ۱-۲
دیگر صنایع ۸-۱۰

انواع فرآورده های نسوز و کاربرد آن ها

نسوز ها میتواند به صورت شکل دار یا بی شکل تولید شود. محصولات شکل دار مثل آجر با استفاده از روش های ریخته گری، کوبیدن یا پرس در کارخانه های نسوز تهیه می شوند. محصولات بی شکل (جرم ها) در محل مصرف با روش های مناسبی از جمله کوبیدن به صورت لایه، حامل های مصرف را پوشش می دهد.

نوع توضیحات کاربرد
آجر شاموتی آجر شاموتی یکی از انواع آجر نسوز است که از اکسید سیلیسیوم و اکسید آلومینیوم ساخته می شود. صنایع ذوب شیشه کوره های ذوب فلزات کوره های آجر پزی
آجر آلومینی آجر آلومینی حاوی ۴۵ تا ۹۹ اکسید آلومینوم میباشد. پوشاندن جداره درونی کوره های ذوب فولاد، کوره های سیمان و شیشه
آجر دولومیتی آجر دولومیتی جز محصولات جانبی تولید آجر نسوز بوده و توانایی بالایی در تحمل حرارت دارا می باشد. ساخت کوره های ذوب فلزات سقف کوره های قوس الکتریکی
آجر نسوز سیلیسی بخش عمده این آجرها از خاک سیلیسی که به کوارتزیت معروف است تشکیل می شود. کوارتزیت شامل۹۵% دی اکسید سیلیسیم است. پوشاندن جداره درونی کوره های تولید خمیر شیشه کوره های کک سازی گاز سوز و تولید سرامیک

معرفی شرکت کاذر

شرکت فرآورده های نسوز آذر از بزرگ ترین و با سابقه ترین شرکت های تولیدی این محصولات در کشور می باشد که ظرفیت هفتاد و هفت هزار تنی آن، تنوع محصولات و همچنین تولید اقلام انحصاری، آن را در زمره یکی از شرکت های مطرح در عرصه تولید مواد نسوز قرار داده و سبب گردیده در کشور از جایگاه مناسبی بر خوردار باشد.

رابطه سهامداری و سرمایه گذاری های شرکت

فراورده

به صورت مستقیم ۲۸ درصد شرکت کاذر متعلق به شرکت سرمایه گذاری توکا فولاد (وتوکا) می باشد و سهامدار عمده شرکت وتوکا نیز شرکت فولاد مبارکه با مالکیت ۵۳ درصدی می باشد.

روند مبلغ فروش و نرخ فروش شرکت

فراورده

بررسی صورت سود و زیان

دوره مالی ۱۴۰۰ ۱۴۰۱ ۱۴۰۲/۰۶/۳۱ ۱۴۰۲ برآورد ۱۴۰۳ برآورد
فروش ۳,۰۵۸,۲۳۹ ۴,۲۰۸,۲۲۶ ۲,۵۵۵,۱۰۴ ۵,۷۹۸,۳۹۵ ۸,۲۲۷,۱۹۰
بهای تمام شده کالای فروش رفته ۱۷۷۱۳۱۱- ۲۸۶۱۳۰۹- ۱۷۲۷۴۳۳- ۳۶۳۳۹۸۲- ۵۱۵۶۱۶۱-
سود (زیان) ناخالص ۱,۲۸۶,۹۲۸ ۱,۳۴۶,۹۱۷ ۸۲۷,۶۷۱ ۲,۱۶۴,۴۱۳ ۳,۰۷۱,۰۲۸
هزینه های عمومی, اداری و تشکیلاتی ۱۵۶۳۹۹- ۲۶۳۵۵۹- ۱۶۴۴۵۳- ۳۲۹۴۵۳- ۴۲۸۲۸۹-
هزینه کاهش ارزش دریافتنی‌‏ها (هزینه استثنایی) ۰ ۰ ۰ ۰ ۰
خالص سایر درامدها (هزینه ها) ی عملیاتی ۰ ۳۶۷۷- ۱۱,۱۶۱ ۱۱,۱۶۱ ۱۵,۰۰۰
سود (زیان) عملیاتی ۱,۱۳۰,۵۲۹ ۱,۰۷۹,۶۸۱ ۶۷۴,۳۷۹ ۱,۸۴۶,۱۲۱ ۲,۶۵۷,۷۳۹
هزینه های مالی ۰ ۵۸۴۳- ۴۲۵۱- ۸۲۵۱- ۸۰۰۰-
خالص سایر درامدها و هزینه های غیرعملیاتی ۸۹۸۰- ۱۵,۳۲۱ ۱۹,۰۵۴ ۳۴,۰۵۴ ۳۰,۰۰۰
سود (زیان) عملیات در حال تداوم قبل از مالیات ۱,۱۲۱,۵۴۹ ۱,۰۸۹,۱۵۹ ۶۸۹,۱۸۲ ۱,۸۷۱,۹۲۴ ۲,۶۷۹,۷۳۹
مالیات ۱۸۲۱۷۷- ۵۳۳۰۶- ۱۳۴۴۳۶- ۳۲۳۷۵۴- ۴۲۸۷۵۸-
سود (زیان) خالص عملیات در حال تداوم ۹۳۹,۳۷۲ ۱,۰۳۵,۸۵۳ ۵۵۴,۷۴۶ ۱,۵۴۸,۱۷۰ ۲,۲۵۰,۹۸۱
سود (زیان) عملیات متوقف شده پس از اثر مالیاتی ۰ ۰ ۰ ۰ ۰
سود (زیان) خالص ۹۳۹,۳۷۲ ۱,۰۳۵,۸۵۳ ۵۵۴,۷۴۶ ۱,۵۴۸,۱۷۰ ۲,۲۵۰,۹۸۱
سود هر سهم پس از کسر مالیات ۴۷۰ ۵۱۸ ۲۷۷ ۷۷۴ ۱,۱۲۵
سرمایه ۲,۰۰۰,۰۰۰ ۲,۰۰۰,۰۰۰ ۲,۰۰۰,۰۰۰ ۲,۰۰۰,۰۰۰ ۲,۰۰۰,۰۰۰

مفروضات سال ۱۴۰۳
میزان تولید و فروش شرکت ۴۹ هزار تن در نظر گرفته شده است. همچنین افزایش نرخ محصولات ۳۰ درصد و نرخ افزایش حقوق و دستمزد نیز معادل ۲۵ درصد می باشد.

معرفی شرکت کفرا

شرکت فرآورده های نسوز ایران در بهمن ماه ۱۳۵۱ تأسیس و با ظرفیت اسمی ۴۸۰۰۰ تن در سال از فروردین ۱۳۵۶ رسماً آغاز به کار نموده است. طرح توسعه این شرکت به ظرفیت ۲۲۰۰۰ تن آجر قلیایی از سال ۱۳۶۸ آغاز و عملیات اجرایی آن در شهریور ماه ۱۳۷۰ آغاز و بهره برداری ازآن در خرداد ماه ۱۳۷۲ شروع شده است. طرح دوم توسعه این شرکت نیز به ظرفیت ۲۰۰۰۰ تن آجر منیزیت –کربنی از سال ۱۳۷۸ شروع و در سال ۱۳۸۰ به بهره برداری رسید.

به منظور فرآوری مواد اولیه این شرکت طرح توسعه فرآوری مواد اولیه منیزیتی به ظرفیت ۲۰ هزار تن را در استان اصفهان شهرستان دهاقان شهرک صنعتی جمبزه اجرا نمود ؛ عملیات اجرایی این طرح در سال ۱۳۹۵ آغاز و در سال ۱۴۰۲ به بهره برداری رسید.

سهامدار عمده این شرکت نیز سرمایه گذاری صدر تامین می باشد که از زیرمجموعه های شستا می باشد.

روند مقدار تولید و فروش شرکت

فراورده

بررسی صورت سود و زیان کفرا

دوره مالی ۱۴۰۰ ۱۴۰۱ ۱۴۰۲/۰۶/۳۱ ۱۴۰۲ برآورد ۱۴۰۳ برآورد
فروش ۸,۲۶۲,۳۲۰ ۱۰,۰۴۰,۱۷۷ ۵,۰۵۹,۶۷۰ ۱۰,۸۴۵,۵۷۷ ۱۵,۶۳۵,۶۸۱
بهای تمام شده کالای فروش رفته (۵,۴۳۱,۶۶۶) (۷,۲۲۶,۰۴۲) (۳,۵۱۶,۶۷۷) (۷,۳۰۱,۷۱۵) (۱۰,۱۰۷,۰۵۴)
سود (زیان) ناخالص ۲,۸۳۰,۶۵۴ ۲,۸۱۴,۱۳۵ ۱,۵۴۲,۹۹۳ ۳,۵۴۳,۸۶۱ ۵,۵۲۸,۶۲۷
هزینه های عمومی, اداری و تشکیلاتی (۵۱۳,۴۵۰) (۷۸۱,۰۰۵) (۴۶۴,۲۷۹) (۹۷۴,۲۷۹) (۱,۲۶۶,۵۶۳)
خالص سایر درامدها (هزینه ها) ی عملیاتی (۱۲۸,۰۴۹) (۲۳۹,۶۹۹) (۴۶۶,۰۰۴) (۹۱۶,۰۰۴) (۷۰۰,۰۰۰)
سود (زیان) عملیاتی ۲,۱۸۹,۱۵۵ ۱,۷۹۳,۴۳۱ ۶۱۲,۷۱۰ ۱,۶۵۳,۵۷۸ ۳,۵۶۲,۰۶۵
هزینه های مالی (۲۱۷,۶۹۸) (۳۴۲,۵۰۰) (۳۰۰,۱۳۷) (۶۰۰,۱۳۷) (۷۰۰,۰۰۰)
خالص سایر درامدها و هزینه های غیرعملیاتی ۲۰,۳۶۶ ۸۱,۴۹۵ ۳۸,۲۹۰ ۶۸,۲۹۰ ۸۸,۷۷۷
سود (زیان) عملیات در حال تداوم قبل از مالیات ۱,۹۹۱,۸۲۳ ۱,۵۳۲,۴۲۶ ۳۵۰,۸۶۳ ۱,۱۲۱,۷۳۱ ۲,۹۵۰,۸۴۲
مالیات (۳۰۷,۲۹۰) (۲۰۳,۷۸۸) (۶۴,۰۹۹) (۱۸۷,۴۳۸) (۴۷۲,۱۳۵)
سود (زیان) خالص عملیات در حال تداوم ۱,۶۸۴,۵۳۳ ۱,۳۲۸,۶۳۸ ۲۸۶,۷۶۴ ۹۳۴,۲۹۳ ۲,۴۷۸,۷۰۷
سود (زیان) عملیات متوقف شده پس از اثر مالیاتی ۰ ۰ ۰ ۰ ۰
سود (زیان) خالص ۱,۶۸۴,۵۳۳ ۱,۳۲۸,۶۳۸ ۲۸۶,۷۶۴ ۹۳۴,۲۹۳ ۲,۴۷۸,۷۰۷
سود هر سهم پس از کسر مالیات ۲,۱۰۶ ۶۶۴ ۱۴۳ ۴۶۷ ۱,۲۳۹
سرمایه ۸۰۰,۰۰۰ ۲,۰۰۰,۰۰۰ ۲,۰۰۰,۰۰۰ ۲,۰۰۰,۰۰۰ ۲,۰۰۰,۰۰۰

مفروضات سال ۱۴۰۳
میزان تولید و فروش شرکت ۷۲.۵ هزار تن در نظر گرفته شده است. همچنین افزایش نرخ محصولات ۳۰ درصد و نرخ افزایش حقوق و دستمزد نیز معادل ۲۵ درصد می باشد.