صندوق بخشی چیست؟ | معرفی صندوق های بخشی و نحوه سرمایه‌گذاری در آن

صندوق های بخشی

صندوق های بخشی از جدید ترین نوع صندوق های بازار سرمایه می باشد. این صندوق ها از نوع صندوق های سرمایه گذاری سهامی است که عمده منابع جذب شده توسط سرمایه گذاران را در یک صنعت خاص سرمایه گذاری می کنند. البته ناگفته نماند که صندوق های بخشی میتوانند با رعایت حد نصاب های ذکر شده از سهام دیگر صنایع نیز خرید نمایند.

هدف از تاسیس این صندوق ها کسب سود بیشتر از رشد شاخص آن صنعت است.برای مثال اگر شما بر آینده صنعت فلزات اساسی خوشبین هستید و زمان و دانش کافی برای برسی سهم های این صنعت را ندارید می توانید از صندوق های بخشی این صنعت استفاده کنید.

چه صنایعی دارای صندوق بخشی هستند؟

در حال حاضر سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز تاسیس صندوق بخشی برای ۸ صنعت را داده است که عبارت اند از:

    • سیمان
    • مواد دارویی
    • حمل و نقل
    • فلزات اساسی
    • خودرو و ساخت قطعات
    • صنایع شیمیایی
    • استخراج کانی های فلزی
    • بیمه و صندوق بازنشستگی

ترکیب دارایی‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری بخشی به چه صورت است؟

صندوق های بخشی ملزم هستند حداقل ۷۰ درصد کل دارایی های صندوق را از سهام و حق تقدم سهام های موجود در همان صنعت را خریداری کنند و حداکثر ۱۰ درصد از سهام و حق تقدم سایر صنایع میتوانند خرید کنند.

همچنین مدیران این صندوق ها میتوانند حداکثر ۱۵درصد دارایی های صندوق را در اوراق با درامد ثابت و حداکثر ۵ درصد را در گواهی سپرده کالایی سرمایه گذاری کنند.

نحوه عملکرد صندوق بخشی چگونه است؟

فرض کنید در یک بازه زمانی خاص صنعت پتروشیمی به طور چشمگیری رشد کند. به جای اینکه در این صنعت به تحلیل سهام بپردازید و از بین آنها خرید کنید، با معامله صـندوق بخشی پتروشیمی از کل این صنعت سود خواهید کرد. با رشد بورس و پدید آمدن صندوقهای بخشی متفاوت، می‌توان با خرید این نوع صندوق‌ها، از صنایع مختلفی کسب بازدهی کنید.

اسامی صندوق های بخشی 

 

 

 

 

 

مزایای صندوق بخشی

    • امکان کسب بازدهی مضاعف از یک صنعت
    • جذب سرمایه برای صنایع
    • متنوع سازی و کاهش ریسک سبد سرمایه گذاران و…

معایب صندوق بخشی 

    • صندوق های بخشی در قیاس با دیگر صندوق های بازار سرمایه از تنوع کمتری برخوردار هستند و اگر صنعت مربوطه در یک دوره زمانی عملکرد خوبی نداشته باشد ممکن سود دیگر صنایع را نیز افراد از دست بدهند.
    • دیگر ریسک موجود برای این صندوق ها ریسک اخبار و شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر آن صنعت است که میتواند سود سازی شرکت های صنعت مربوطه را دست خوش تغییر کند. برای مثال اعلام خبر قیمت گذاری دستوری یا افزایش نرخ خوراک و اخبار دیگر میتواند سود سازی هر صنعت مربوطی را کاهش دهد و باعث زیان سرمایه گذاران شود.

صندوق های اهرمی بازار سرمایه (۴ صندوق مهم)

صندوق های بخشی فعال

در حال حاضر در بخش صنعت پتروشیمی ۴ صندوق بخشی پتروآگاه، پتروما، پتروداریوش و پتروصبا در بازار سرمایه قابل معامله (ETF) هستند

در صنعت فلزات اساسی نیز صندوق های استیل، متال، فلز فارابی، رویین و آذرین در حال فعالیت هستند.
در صنعت خودرو نیز صندوق های بهین رو، اتوآگاه و خودران هم اکنون قابل معامله هستند و پذیره نویسی صندوق بخشی تخت گاز نیز از سه شنبه اول اسفند ماه لغایت شنبه ۵ اسفند ماه ادامه دارد.

در صنعت سیمان نیز تنها صندوق فعال صندوق سمان است و به تازگی نیز پذیره نویسی صندوق های بخشی باز بیمه در صنعت بیمه و فارما کیان در صنعت دارو به اتمام رسیده است.

مقایسه بازدهی صندوق های بخشی صنعت پتروشیمی

نماد ارزش خالص دارایی ها (میلیارد تومان) بازدهی ماهانه بازدهی ۳ ماهه
پتروداریوش ۲۰۱ ۰.۳-% ۳.۶%
پتروصبا ۱۷۸ ۳.۲-% ۲.۱%
پتروما ۱۷۱ ۴.۲-% ۲.۷%
پتروآگاه ۶۰۵ ۱.۱-% ۶%

در حال حاضر بزرگترین صندوق بخشی این صنعت مربوط به گروه مالی آگاه با نماد پتروآگاه می باشد. ارزش دارایی های این صندوق ۶۰۵ میلیارد تومان است.

در بازدهی های ماهانه نیز کمترین ریزش مربوط به صندوق پتروداریوش و بیشترین بازدهی ۳ ماهه نیز مربوط به صندوق پتروآگاه می باشد.

در مقایسه بازدهی از آبان ماه نیز بیشترین بازدهی مربوط به صندوق پتروما ( ۹.۸۵%) و کمترین بازدهی مربوط به صندوق پتروصبا با ۳.۱۶% درصد بوده است.

نکته قابل توجه در این صندوق ها کسب بازدهی بیشتر سه صندوق نسبت به شاخص پتروشیمی است.

مقایسه بازدهی صندوق های بخشی صنعت فلزات اساسی    

نماد ارزش خالص دارایی ها (میلیارد تومان) بازدهی ماهانه بازدهی سه ماهه
متال ۶۰۹ ۲.۳-% ۶.۵%
استیل ۱۲۵۷ ۵.۸-% ۳.۲%
فلزفارابی ۱۵۳ ۴.۹-% ۳.۸%
رویین ۱۲۸ ۲.۷-% ۳.۱%
آذرین ۹۶۲ ۲.۴-% ۴.۶%

در حال حاضر بزرگترین صندوق بخشی فلزات مربوط به گروه مالی مفید با نماد استیل می باشد. ارزش دارایی های این صندوق ۱۲۵۷ میلیارد تومان است.

در بازدهی های ماهانه و سه ماهه نیز کمترین ریزش در ماه اخیر و بیشترین رشد در ۳ ماه اخیر مربوط به صندوق متال بوده است.

در مقایسه بازدهی از ۷ مهر ماه نیز بیشترین بازدهی مربوط به صندوق متال( ۷.۲%) و کمترین بازدهی مربوط به صندوق رویین با ۴.۸% درصد بوده است.

نکته قابل توجه در این صندوق ها کسب بازدهی بیشتر نسبت به شاخص فلزات اساسی است.