سهام کرومیت | تحلیل کامل بنیادی و تکنیکال

عرضه-اولیه-کرومیت

شرکت توسعه معادن کرومیت کاوندگان بنا که با نماد کرومیت عرضه اولیه شد، در سال ۱۳۹۵ با خرید ۱۴ فقره پروانه بهره برداری معدن به مساحت ۳۰۰ کیلومتر مربع واقع در استان خراسان رضوی تاسیس شد. فعالیت اصلی شرکت فرآوری مواد معدنی کرومیت و منگنز است. ذخیره قطعی کرومیت معادن ۱۸۸ هزار تن و منگنز ۴۰ هزار تن است. شرکت در سال ۱۳۹۷ موفق به اخذ جواز تاسیس واحد کنسانتره کرومیت با ظرفیت ۲۰ هزار تن شد.

همچنین شرکت با سرمایه گذاری در شرکت صنعت بنا بعنوان زیرمجموعه خود (مالکیت ۶۰ درصد سهام آن) اقدام به تولید فروکروم پرکربن با ظرفیت ۱۲۰۰۰تن در سال کرده است. طبق آخرین گزارش ها، طرح به ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی و ۹۴ درصد پیشرفت ریالی خود رسیده است و در انتهای سال ۱۴۰۲ به بهره برداری می رسد. لازم به ذکر است که اولین شرکت کرومیتی است که جهت ورود به بازار بورس تهران اقدام نموده است و تمامی سهامداران آن اشخاص حقیقی هستند.

 

عرضه اولیه کرومیت

محصول اصلی شرکت کلوخه کرومیت است که ۹۵ درصد مبلغ فروش را تشکیل میدهد. در نمودار زیر میزان تولید و فروش این محصول را مشاهده میکنید. ظرفیت اسمی کلوخه کرومیت ۱۲۴۱۰ تن در سال است که تولیدات واقعی شرکت در همین محدوده است. با توجه به استقبال خوب در بازار داخلی و امکان ایجاد ارزش افزوده در محصول تولیدی، شرکت هیچ گونه صادراتی در دو سال اخیر نداشته است. مشتری اصلی شرکت، هلدینگ پارت گوال گیتی است که ۹۵ الی ۱۰۰ درصد فروش را به خود تخصیص میدهد.

کرومیت چیست؟

کرومیت، یک کانی مکعبی سیاه یا  قهوه ای تیره است که از آن فلز کروم و ترکیبات کروم به دست می آید. دارای فرمول شیمیایی FeCr۲O۴ و ترکیب آن معمولا از ۳۲ درصد FeO و ۶۸ درصد Cr۲O۳ است. مهمترین کاربرد کروم در تولید آلیاژها و آلیاژهای با استحکام بالا است که در برابر حرارت، سایش، خوردگی و اکسیداسیون مقاوم هستند. تقریباً نیمی از کل تولید این ماده صرف ساخت فولاد ضد زنگ می شود. کرومیت به عنوان نسوز در تولید فولاد، مس، شیشه و سیمان استفاده می شود و همچنین در ساخت رنگدانه ها، عکاسی و آبکاری کاربرد دارد.

کرومیت

منابع کرومیت در جهان ۱۲ میلیارد تن تخمین زده میشود و اکثر این منابع در نواحی جغرافیایی قزاقستان و آفریقای جنوبی پراکنده شده اند. تولید سالانه برخی کشورهای مهم در این حوزه در جدول زیر نمایش داده شده است (اعداد به هزار تن). پتانسیل تولید کنسانتره کروم ایران در بازه ی ۳۵۰ الی ۴۰۰ هزار تن تخمین زده میشود. 

کشور ۲۰۲۰ ۲۰۲۱
آفریقای جنوبی ۱۳۲۰۰ ۱۸۰۰۰
قزاقستان ۷۰۰۰ ۷۰۰۰
ترکیه ۸۰۰۰ ۷۰۰۰
هند ۲۵۰۰ ۳۰۰۰
کل دنیا ۳۷۰۰۰ ۴۱۰۰۰
   

بهای تولید

در شکل زیر ترکیب بها را مشاهده میکنید. هزینه مواد مستقیم صفر است. مهمترین بخش سایر هزینه ها مربوط به حقوق و عوارض دولتی و هزینه استخراج و آماده سازی است که ۷۵% سایر هزینه ها را تشکیل میدهد.  

سود و زیان

جدول زیر صورت سود و زیان را برای هفت سال مالی محقق شده و دو سال مالی پیش بینی شده نشان میدهد. شرکت در سال های اخیر به حاشیه سود ناخالص ۷۵ الی ۸۰ درصدی تجربه کرده است. شرکت هزینه مالی خاصی ندارد و به دلیل استقرار موقعیت جغرافیایی معادن شرکت در فهرست مناطق کمتر توسعه یافته مطابق با قانون برنامه هفتم توسعه دارای معافیت مالیاتی می باشد.

در شش ماهه نخست ۷۲ درصد از تولید ۷ هزار تنی بفروش رسیده است که علت آن نگهداشتن دپو در پایان دوره مالی مورد گزارش است. برای نیم سال دوم تولید و فروش ۶۶۰۰ تنی با نرخ کلوخه کرومیت ۱۲۱۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم متصور شده ایم. همچنین نرخ استخراج ماده معدنی کرومیت، نیم سال اول به ازای هر تن ۴۵۵ هزار تومان بود که برای نیم سال دوم رشد ۲۰ درصدی فرض شده است.

برای سال مالی ۱۴۰۳ فرض شده است که مقدار تولید و فروش ۱۳ هزار تن باشد و نرخ فروش ۳۳ درصد نسبت به میانگین سال قبل افزایش یابد. اگر حاشیه سود سال قبلی تکرار شود، شرکت به سود ۱۰۵ تومان به ازای هر سهم میرسد که در آن سود شرکت زیرمجموعه محاسبه نشده است که این شرکت هم در صورت راه اندازی واحد تولید فروکروم و بهره گیری از تمام ظرفیت های خود، سود شرکت را بیشتر از این مقدار خواهد کرد.

دوره مالی ۱۳۹۵/۱۲ ۱۳۹۶/۱۲ ۱۳۹۷/۱۲ ۱۳۹۸/۱۲ ۱۳۹۹/۱۲ ۱۴۰۰/۱۲ ۱۴۰۱/۱۲ ۱۴۰۲/۰۶ ۱۴۰۲/۱۲ ۱۴۰۳/۱۲
فروش ۳۶,۷۳۲ ۸۵,۰۵۲ ۵۳,۹۵۸ ۱۴۴,۲۶۰ ۵۸۴,۶۵۷ ۶۲۰,۶۶۱ ۹۲۷,۲۶۴ ۵۸۷,۲۵۲ ۱,۴۶۶,۵۱۸ ۲,۱۶۳,۳۱۸
بهای تمام شده کالای فروش رفته (۲۷,۶۲۸) (۶۴,۹۹۵) (۴۵,۶۴۴) (۹۳,۸۶۳) (۸۷,۲۵۶) (۸۳,۳۱۰) (۱۸۹,۹۵۶) (۱۰۶,۷۳۵) (۳۲۳,۳۹۰) (۴۷۷,۰۴۵)
سود (زیان) ناخالص ۹,۱۰۴ ۲۰,۰۵۷ ۸,۳۱۴ ۵۰,۳۹۷ ۴۹۷,۴۰۱ ۵۳۷,۳۵۱ ۷۳۷,۳۰۸ ۴۸۰,۵۱۷ ۱,۱۴۳,۱۲۸ ۱,۶۸۶,۲۷۳
هزینه های عمومی, اداری و تشکیلاتی (۹,۰۷۴) (۱۷,۹۲۹) (۱۵,۳۶۱) (۲۵,۸۱۳) (۲۲,۵۸۰) (۳۲,۹۷۸) (۴۲,۰۸۳) (۲۰,۳۸۸) (۴۳,۴۰۹) (۵۸,۶۰۲)
خالص سایر درامدها (هزینه ها) ی عملیاتی - ۸۱۵ ۲,۳۳۶ ۴,۰۱۲ ۲۸,۴۵۸ (۳۵۷) ۴۶ - - -
سود (زیان) عملیاتی ۳۰ ۲,۹۴۳ (۴,۷۱۱) ۲۸,۵۹۶ ۵۰۳,۲۷۹ ۵۰۴,۰۱۶ ۶۹۵,۲۷۱ ۴۶۰,۱۲۹ ۱,۰۹۹,۷۱۹ ۱,۶۲۷,۶۷۰
هزینه های مالی - (۱,۰۶۸) - - - - - - - -
خالص سایر درامدها و هزینه های غیرعملیاتی ۳۸ ۹ ۱,۱۶۵ ۵۷۲ (۹۷۹) ۶,۵۲۰ ۲۲۰ - ۱,۵۰۰ ۱,۶۵۰
سود (زیان) عملیات در حال تداوم قبل از مالیات ۶۸ ۱,۸۸۴ (۳,۵۴۶) ۲۹,۱۶۸ ۵۰۲,۳۰۰ ۵۱۰,۵۳۶ ۶۹۵,۴۹۱ ۴۶۰,۱۲۹ ۱,۱۰۱,۲۱۹ ۱,۶۲۹,۳۲۰
مالیات - - - - - - - - - -
سود (زیان) خالص ۶۸ ۱,۸۸۴ (۳,۵۴۶) ۲۹,۱۶۸ ۵۰۲,۳۰۰ ۵۱۰,۵۳۶ ۶۹۵,۴۹۱ ۴۶۰,۱۲۹ ۱,۱۰۱,۲۱۹ ۱,۶۲۹,۳۲۰
سود هر سهم پس از کسر مالیات ۱۴ ۳,۷۶۸ (۷۰۹) ۱,۹۰۶ ۲,۳۰۶ ۸,۴۲۷ ۴۴۹ ۲۹۷ ۷۱۱ ۱,۰۵۱
سرمایه ۵,۰۰۰ ۵,۰۰۰ ۵,۰۰۰ ۱۵۳,۰۰۰ ۲۱۷,۸۲۳ ۶۰۵,۸۵۳ ۱,۵۵۰,۰۰۰ ۱,۵۵۰,۰۰۰ ۱,۵۵۰,۰۰۰ ۱,۵۵۰,۰۰۰

عرضه اولیه بمولد + تحلیل بنیادی

تحلیل حساسیت سود سال ۱۴۰۳ به ازای مقدار فروش و نرخ فروش های احتمالی در شکل زیر ارائه شده است.

مقدار فروش کرومیت
نرخ کرومیت (ریال بر تن) ۱۰۵۱ ۱۰۰۰۰ ۱۱۰۰۰ ۱۲۰۰۰ ۱۳۰۰۰ ۱۴۰۰۰
۱۲۰,۰۰۰,۰۰۰ ۶۷۴ ۷۳۴ ۷۹۵ ۸۵۵ ۹۱۵
۱۳۰,۰۰۰,۰۰۰ ۷۲۴ ۷۹۰ ۸۵۵ ۹۲۰ ۹۸۶
۱۴۰,۰۰۰,۰۰۰ ۷۷۵ ۸۴۵ ۹۱۵ ۹۸۶ ۱۰۵۶
۱۵۰,۰۰۰,۰۰۰ ۸۲۵ ۹۰۰ ۹۷۶ ۱۰۵۱ ۱۱۲۷
۱۶۰,۰۰۰,۰۰۰ ۸۷۵ ۹۵۶ ۱۰۳۶ ۱۱۱۷ ۱۱۹۷
۱۷۰,۰۰۰,۰۰۰ ۹۲۵ ۱۰۱۱ ۱۰۹۶ ۱۱۸۲ ۱۲۶۷
۱۸۰,۰۰۰,۰۰۰ ۹۷۶ ۱۰۶۶ ۱۱۵۷ ۱۲۴۷ ۱۳۳۸

عملکرد پاییز

شرکت در سه ماهه پاییز ۳۰۶۵ تن کلوخه کرومیت تولید کرده است که حدود ۳۰ درصد کمتر از سه ماهه تابستان است. از این مقدار تنها ۳۳۸ تن به فروش رسیده است که علت آن عملیات دپوسازی جهت استفاده آتی در شرکت زیرمجموعه بیان شده است. نرخ کرومیت نسبت به تابستان ۱۵ الی ۲۰ درصد افزایش داشته است. مبلغ کل فروش پاییز ۸.۵ میلیارد تومان گزارش شده است. تقریبا به ازای هر سهم ۴۰ ریال سود برای فصل پاییز مورد انتظار است و به علت فروش پایین نباید انتظار تکرار سود فصول گذشته را داشت.  

عرضه اولیه کرومیت

عملکرد زمستان سهام کرومیت

با در نظر گرفتن فصل زمستان، مقدار کل تولیدات کلوخه کرومیت به ۱۱۶۲۰ تن رسید که از این مقدار ۱۰۹۳۰ تن به فروش رسیده و بدین ترتیب مبلغ فروش سال مالی ۱۴۰۲ به ۱۳۷ میلیارد می رسد. با حاشیه سود ناخالص ۸۱ درصدی، شرکت به ۱۰۶ میلیارد سود خالص می رسد که به ازای هر سهم ۶۹ تومان خواهد بود. با گزارش زمستان و قیمت کنونی نسبت P/E TTM به ۳۶ می رسد. علت قیمت بالای این سهم به زیرمجموعه شرکت مربوط است که فعالیت آن آغاز نشده است و در سود و زیان دیده نشده است. در ادامه به بررسی این شرکت میپردازیم.

شرکت صنعت بنا ماشین

این شرکت زیرمجموعه شرکت توسعه معادن کرومیت کاوندگان است. شرکت دارای پروانه بهره برداری از چند معدن مس واقع در زنجان است. همچنین تولید فروکروم با ظرفیت ۱۲ هزار تن در سال نیز در دست اقدام است. طبق برآورد شرکت، برای سال ۱۴۰۳ تولید برابر با ۹۰ درصد ظرفیت انجام میشود اما در بررسی انجام شده فرض بر فعالیت ۷۵ درصدی ظرفیت است. بدین ترتیب مقدار تولید و فروش فروکروم ۹۰۰۰ تن و مجموع کانسنگ مس ۱۵۰۰۰ تن در نظر گرفته شده است. با نرخ ۱۱۲ هزار تومانی فروکروم و میانگین نرخ  ۹۰۰ تومانی سنگ مس، شرکت می تواند به مبلغ فروش ۱۰۰۰ میلیارد تومان برسد.

در بخش هزینه ها خرید کرومیت بیشترین وزن را دارد و پس از آن هزینه هایی نظیر خرید کک، استهلاک و انرژی با اهمیت هستند. با خرید کلوخه کرومیت ۱۵۷۰۰ تومانی به ازای هر کیلوگرم، ۲۰۸۰۰ تومانی کک و هزینه برق ۹۰۰ تومانی به ازای هر کیلووات ساعت، قابلیت رسیدن به سود ۴۳۰ میلیارد تومانی وجود دارد.

سود کرومیت در سال ۱۴۰۳

مطابق با مطالب مذکور شرکت زیر مجموعه میتواند به سود ۴۳۰ میلیارد تومانی برسد که با فرض تقسیم سود ۶۰ درصدی تقریبا ۱۰۰ تومان به ازای هر سهم از محل زیر مجموعه خود سود خواهد کرد. خود شرکت اصلی نیز میتواند EPS 115 تومانی بسازد که در مجموع ۲۱۵ تومان سود کل خواهد بود. در جدول زیر قیمت مناسب به ازای P/E های آینده نگر مختلف برای خرید ارائه شده است.

کرومیت