پیش بینی بورس شنبه ۲ دی ۱۴۰۲

پیش بینی شاخص کل

فهرست

طی دو هفته گذشته، کلیه بازارهای مالی در تعادل رکودی بودند و فقط نرخ بهره بدون ریسک در بانک و صندوق ها و ارواق درامد ثابت بورسی با رشد اندکی مواجه شده است که می تواند رکود سایر بازارها را بیشتر کند. شاخص کل بورس هم فقط ۱% بازدهی داشته که تمام آن در روز آخر این بازه زمانی یعنی ۹ آذر اتفاق افتاده است. همچنین طی این دو هفته با میانگین ارزش معاملات خرد ۴.۳ همت، خالص ورود و خروج نقدینگی حقیقی، از ۲% خروج به ورود نقدینگی ۰.۵% رسیده است.

پیش بینی بورس شنبه ۲ دی ۱۴۰۲

بازار بورس در معاملات روز چهارشنبه در شروع معاملات با افزایش تقاضا کار خود را آغاز کرد اما رفته رفته از ساعت ۱۰ عرضه ها بیشتر شد.تا اینکه در انتهای بازار تنها ۴۲% سهم های بازار مثبت بود. با توجه تصویب کلیات بودجه ۱۴۰۳ احتمالا معاملات منطقی تر و به طرف مثبت های بیشتری حرکت کند.

اخبار مهم بورس شنبه ۲ دی

مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس:

تا پایان سال از نسخه جدید سامانه کدال رونمایی خواهد شد

خاندوزی:

کارمزد تسهیلات وام‌های خرد قرض الحسنه مهر از دی ماه صفر می‌شود.

 

قیمت و بازدهی کامودیتی 

کالا قیمت (دلار/تن) بازدهی هفتگی بازدهی ماهانه
سنگ آهن۶۲% ۱۳۰ ۰% ۱۰%
زغالسنگ (کک شو) ۲۸۲ -۱% ۱۵%
ورق گرم ۱,۰۴۰ ۱۶% ۲۰%
مس ۸,۳۵۷ ۱% ۴%
روی ۲,۴۸۸ -۲% ۲%
آلومینیوم ۲,۲۰۷ -۱% -۲%
اوره ۳۷۰ ۰% -۴%
متانول ۲۸۷ ۱% ۱%
پلی اتیلن ۱,۰۸۵ ۱% -۲%
کائوچو طبیعی ۱,۴۲۱ -۴% -۵%
شکر ۵۸۲ -۲% -۲%
pvc ۸۰۵ -۴% -۴%

فیلتر سهم های خوب بازار 

نماد قیمت روز تعداد سهام (میلیارد عدد) ارزش بازار (میلیارد تومان) ارزش افزوده سبد بورسی (میلیارد تومان) قیمت تئوریک (ریال)
ثمسکن ۷,۲۹۰ ۶.۳ ۴,۵۹۳ ۸,۰۰۵ ۵۳۲
ومعادن ۴,۵۳۶ ۱۹۲.۴ ۸۷,۲۸۵ ۱۳۸,۳۱۶ ۵۵۴
سمگا ۳,۸۴۴ ۱۵.۰ ۵,۷۶۶ ۸,۸۷۴ ۵۵۶
ونیکی ۶,۴۵۰ ۳۵.۰ ۲۲,۵۷۵ ۳۶,۱۶۵ ۵۶۹
وامیر ۳۲۱,۷۵۰ ۰.۱ ۲,۷۰۳ ۴,۶۳۵ ۵۸۲
شوینده ۱۹,۹۴۰ ۱.۰ ۱,۹۹۴ ۳,۲۲۵ ۶۰۰
سغدیر ۹,۲۳۰ ۶.۵ ۶,۰۰۰ ۹,۲۴۵ ۶۰۶
کروی ۶,۵۷۰ ۱۰.۰ ۶,۵۷۰ ۹,۷۴۶ ۶۱۱
وتوشه ۶,۶۵۰ ۶.۰ ۳,۹۹۰ ۵,۵۶۷ ۶۴۷
شفا ۲۰,۲۴۰ ۲.۷ ۵,۴۸۹ ۷,۹۶۵ ۶۶۶
خودکفا ۸,۵۰۰ ۷.۵ ۶,۳۷۵ ۸,۷۰۳ ۶۷۴
نماد قیمت روز تعداد سهام (میلیارد عدد) ارزش بازار (میلیارد تومان) ارزش افزوده سبد بورسی (میلیارد تومان) قیمت تئوریک (ریال)
فارس ۱۰,۴۲۰ ۴۸۹/۵ ۵۱۰,۰۵۹ ۲۹۳,۱۱۶ ۱,۴۹۱
شستا ۱,۲۰۰ ۱,۶۳۶ ۱۹۶,۳۲۲ ۵۹,۲۵۰ ۸۸۱
تاپیکو ۱۷,۰۲۰ ۱۰۱/۵ ۱۷۲,۷۵۳ ۱۵۰,۴۲۳ ۱,۰۷۶
پارسان ۴۰,۷۲۰ ۴۰/۵ ۱۶۴,۹۱۶ ۱۷۰,۸۶۰ ۹۴۳
وغدیر ۲۱,۵۵۰ ۷۲ ۱۵۵,۱۶۰ ۱۷۵,۵۳۴ ۸۴۹
وامید ۱۳,۶۷۰ ۹۷ ۱۳۲,۵۷۱ ۱۸۶,۵۲۹ ۶۷۶
وصندوق ۱۵,۳۳۰ ۴۰/۸ ۶۲,۵۰۰ ۷۸,۳۸۶ ۷۵۸

نرخ ارز دلار و طلا و سکه و کامودیتی 

نرخ ارز دلار و طلا و سکه و کامودیتی 

ارز دلار نرخ اسکناس ۴۱۸,۰۰۰
نرخ حواله ۳۸۰,۰۰۰
نرخ صرافی ملی ۴۱۷,۷۹۰
نرخ آزاد ۵۰۵,۳۴۰
تتر ۵۰۷,۴۴۰
طلا و سکه سکه امامی ۶۰۸,۱۳۶
طلا ۱۸ عیار ۵۶۰,۵۷۱
طلا ۱۸ عیار (روش دوم) ۵۱۹,۷۰۶
ربع سکه ۷۲۵,۴۰۹
آتی سررسید آخر ۸۳۰,۳۳۰
کامودیتی ها شمش فخوز ۳۷۶,۶۶۳
ورق گرم فولاد مبارکه ۴۹۴,۰۳۲
کاتد مس فملی ۳۸۹,۸۹۹
شمش روی فاسمین ۳۹۹,۶۳۲
شمش آلومینیوم ۴۴۴,۳۷۶
پلی وینیل کلراید ۳۷۶,۹۰۴

برترین های تابلو معاملات

برترین و بدترین نمادها و صنایع ۲ هفته اخیر
۵ سهم / رشد ۵ سهم / کاهش ۵ صنعت / رشد ۵ صنعت / کاهش
نطرین ۴۱% تکشا ۱۵%- فعالیت مهندسی ۱۰.۸% کاشی و سرامیک ۲.۷%-
فصبا ۳۵% وصنعت ۱۳%- مخابرات ۱۰.۶% خدمات رفاهی متنوع ۲.۴%-
خاذین ۲۸% وسپهر ۱۲%- نساجی ۹.۳% حمل و نقل از طریق خطوط راه اهن ۲.۲%-
سجام ۲۸% سدشت ۱۱%۱۱ لاستیک و پلاستیک ۷.۷% حمل و نقل بار زمینی ۱.۸%-
افرا ۲۶% کی بی سی ۱۰%- سخت افزار و تجهیزات ۷.۳% چوب ۰.۹%-

برترین سهام بورس

 

پیش بینی بورس شنبه ۱ آبان ۱۴۰۲

شاخص بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲ میراث دار سال های پر فراز و نشیبی است که هرچند با ذات بازار همخوانی دارد ولی رکورد بیشترین حباب قیمتی و بیشترین رکود و کاهش ارزش را در همین سال های اخیر در بازار دیده ایم. اتفاق کم نظیر دیگر در ۵  سال اخیر به رشد بی سابقه نرخ ارز بر می گردد که میانگین رشد سالانه بیش از ۵۵% بوده است. طی سال های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ بازار سرمایه به دنبال رشد نرخ ارز و تورم در حال تعدیل ارزش دلاری خود بوده و با رشد شاخص کل تا محدوده ۵۰۰ هزار واحدی سعی در جبران جاماندگی از رشد سودآوری شرکت ها داشته است.

اما به یکباره در سال ۱۳۹۹ با رشد بیش از ۲۸۰% شاخص کل طی ۵ ماه، شاهد اولین حباب قیمتی بازار در این ۳ سال بودیم؛ حباب قیمتی که با رسیدن ارزش بازار به بیش از ۴۲۰ میلیارد دلار ایجاد شد و شاخص کل هم به رقمی بیش از ۲ میلیون واحدی رسید و این در حالی بود که طبق نمودار پایین، قیمت نفت با کاهش بی سابقه ای به حوالی ۲۰ دلار در هر بشکه رسید و سایر کامودیتی ها هم با ریزش شدید ناشی از کرونا مواجه شدند.

این حباب قیمتی به سرعت شروع به کاهش کرد و مجددا طبق نمودار مشاهده می کنیم که بازار تا امروز موفق به پوشش ارزش دلاری اوج سال ۱۳۹۹ نشده است و تنها توانسته است پس از ۲ سال رکود، رکورد شاخص کل را بشکند. عبور نمودار شاخص کل از ارزش دلاری بازار سرمایه، به همزمانی رکود بازار و رشد نرخ ارز بر می گردد که تنها به جبران اثر تورم قیمت ها و رشد قیمت نفت موفق شده و هنوز خبری از رشد واقعی ارزش دارایی ها در بازار سرمایه پس از سال ۱۳۹۹ نیست.

بازار سرمایه بورس

در جدول مقایسه ای نرخ سود (بدون ریسک) و P/E ttm، شاهد رفتار معکوس این دو شاخص موثر بر ارزشگذاری سود محور هستیم. نیمه اول سال ۱۳۹۹ به وضوح نشانگر رشد نسبت P/E در کنار کاهش نرخ سود بدون ریسک است. همچنین یک تاخیر یک ماهه در روند  P/E پس از تغییرات در نرخ سود مشاهده می شود. با توجه به جدول مقایسه ای، وضعیت فعلی بازار را پس از عبور از سقف تاریخی شاخص کل، متعادل و در میانگین ۵ سال ارزیابی می کنیم.

جایی که نرخ سود ۲۴% موفق شده نسبت P/E ttm بازار را بر روی عدد ۸ تثبیت کند. اگر داده های P/E ttm 140 روز حبابی بازار سرمایه از ۲۰ خرداد تا انتهای مهر ماه ۱۳۹۹ را حذف کنیم، میانگین ۵ ساله این نرخ به عدد ۸.۷ می رسد که با نرخ های فعلی هم خوانی دارد و نشانگر تعادل (نه رکود و نه حباب) در بازار سرمایه است. با این توضیحات، به مرحله آخر چشم انداز بازار در سال ۱۴۰۲ می رسیم که پیش بینی مولفه های اثر گذار بر بازار و در نهایت پیش بینی رقم شاخص کل برای انتهای سال است.

شاخص بازار سرمایه بورس

پس از افت قیمت گاز و فاصله گرفتن از پیک های قیمتی از شروع جنگ اوکراین، شاهد کاهش قیمت ها در بازار انرژی هستیم که به کاهش قیمت ها در بازار فلزات اساسی هم منجر شده و کاهش ۲۰%  قیمت شمش فولاد و روی و کاهش ۵% قیمت کاتد مس را منتج شده است. تنها قیمت نفت در حال بازگشت به دوران رونق خود است که علت آن هم اثرات سیاست بین الملل بر این کالای مهم در دنیا است.

پیش بینی شاخص بورس در سال ۱۴۰۲

به نظر با رکود نسبی در اقتصاد چین که بزرگترین تولیدکننده و مصرف کننده کامودیتی در دنیا است، نرخ های فعلی فلزات و محصولات پتروشیمی در همین محدوده ها باقی خواهد ماند و رشد و نزول محسوسی را تا انتهای سال در این محصولات نخواهیم دید.

محرک های شاخص کل

عوامل اصلی محرک شاخص کل، تقسیم سود نقدی شرکت ها و رشد نرخ ارز خواهد بود که اولی ۵% تا ۷% از ارزش بازار را با کاهش روبرو کرده و به رشد مجدد امیدوار می کند و عامل دوم که اثرگذاری بیشتری دارد میتواند با رشد ۲۵% دلار بازار متشکل ارزی (از ۳۸ به ۴۸ هزار تومان) به رشد شاخص کل تا محدوده ۳.۲ میلیون واحدی منجر شود. رقمی که نسبت P/E ttm بازار در آن تاریخ را به حوالی عدد ۹ می رساند.

اما در صورت اثرگذاری سیاست های انقباضی دولت در افزایش هزینه ها برای صنایع بزرگ (نرخ خوراک و سوخت و بهره مالکانه و…) و یا انبساطی در رشد فزاینده نقدینگی و هم جهتی این سیاست ها با رکود و رونق در بازارهای جهانی، رقم برآوردی شاخص تا محدودهای ۲.۴ میلیون یا ۳.۷ میلیون واحدی قابل تغییر خواهد بود.

هر چند در صورت ادامه سیاست انقباضی دولت و کاهش قیمت های جهانی و از جمله نفت، با کاهش درآمدهای ریالی و دلاری دولت، شاهد کسری بودجه شدیدی خواهیم بود که ابتدا در بازار ارز و طلا و با فاصله اندکی در بازار سرمایه اثر خود را نشان خواهد داد و ارزش ریالی بازار با رشدی که خواهد کرد احتمال توقف در شاخص ۲.۴ میلیون واحدی را کاهش می دهد.

شاخص کل را چه می شود؟

در نهایت با توجه به اثرپذیری بیش از ۶۰% ارزش بازار سرمایه از نفت و انرژی، نسبت ۲.۵ برابری ارزش دلاری بازار (میلیارد دلار) به قیمت نفت رقم منطقی است که با نفت ۷۵ دلاری و دلار ۴۸ هزار تومانی همان شاخص ۲.۹ تا ۳ میلیون واحدی را نتیجه می دهد.

نسبت ها شاخص بازار سرمایه بورس

سال ۱۴۰۲ انتهای بی ثباتی بازار و نوسان های ناگهانی و حباب های بزرگ است؛ سالی که نه ارزش بازار از ارزندگی دلاری خود فاصله چندانی دارد و نه درگیر و دار تغییرات نرخ سود و ورود و خروج شدید نقدینگی به رکود و رونق های بزرگ رسیده است. با قبول سناریوی انتهایی برای سال ۱۴۰۲ که به پیش بینی شاخص کل ۳ میلیونی منتهی شد، برای سال ۱۴۰۳ پیش بینی تورم ۳۵% و میانگین دلار ۵۸ تا ۶۰ هزار تومانی در سامانه متشکل ارزی را داریم.

همچنین با احتمال کاهش شاخص دلار و ادامه روند رو به رشد چین و اقتصادهای نوظهور از جمله هند و اندونزی، بازگشت سقف قیمت ها به کامودیتی ها دور از انتظار نیست؛ از مس ۹۵۰۰ دلاری تا نفت ۱۰۰ دلاری که همگی این عوامل می تواند به بازدهی حداقل ۴۰% شاخص کل تا پایان سال آینده منجر شود.

در خوشبینانه ترین حالت با فرض نرخ سود بدون ریسک ۲۲% و ارزش معاملات روزانه بیش از ۱۸ همت و افزایش سرمایه گذاری در صنایع پایه و کاهش قطعی برق، رسیدن به شاخص ۴.۷ میلیون واحدی برای انتهای سال ۱۴۰۳ امکان پذیر هست. در این سناریو ارزش دلاری بازار حدود ۳۲۰ میلیارد دلار خواهد بود.

در بدبینانه ترین حالت نیز با فرض نرخ سود ۲۷% و ارزش معاملات روزانه کمتر از ۱۰ همت و ادامه روند رو به نزول در زیرساخت صنایع، شاخص در حوالی ۳.۳ میلیون واحدی باقی خواهد ماند. در این سناریو نیز ارزش دلاری بازار حدود ۲۰۰ میلیارد دلار برآورد می شود.