اهرم در بازارهای مالی چیست، بهترین صندوق اهرمی کدام است؟

تحلیل صندوق های سرمایه گذاری

صندوق های اهرمی از نوع صندوق‌های سهامی بازار سرمایه هستند که با مکانیزم Leverage  سود و زیان بیشتری را برای سرمایه گذاران فراهم می کند و از دو نوع واحد سرمایه گذاری، واحد های ممتاز و واحد های عادی تشکیل می شود.به عبارت دیگر واحد های این نوع صندوق ها هم برای افراد ریسک پذیر و هم برای افراد ریسک گریز و محطاط مناسب میباشد.

واحد های عادی بهترین انتخاب برای سرمایه گذارانی است که قصد پذیرش ریسک بالا ندارند و انتظار یک بازدهی محدود ولی مطمئن را دارند.

در طرف مقابل واحد های ممتاز مناسب افراد ریسک پذیر می باشد که قصد استفاده از Leverage برای سرمایه گذاری دارند و انتظار بازدهی بالایی از سرمایه گذاری خود دارند. واحد های ممتاز به صورت قابل معامله در بورس(ETF) هستند.

واحدهای ممتاز را می توان دو نوع واحدهای ممتاز عام و واحدهای ممتاز خاص تقسیم کرد.

واحدهای ممتاز خاص چیست؟

به واحدهای ممتازی گفته می‌شود که در اختیار موسسین صندوق است و حق رای دارند. نقل و انتقال واحدهای ممتاز خاص تحت شرایط و ضوابط خاصی صورت می‌گیرد.

واحدهای ممتاز عام چیست؟

 به واحدهای ممتازی گفته می‌شود که در دست سهامداران عام است و در بازار خرید و فروش می شود.

گروه سهامداران ممتاز تضمین کننده حداقل بازدهی برای سهامداران عادی خواهند بود.اما سهامداران ممتاز در ازای پذیرش چنین ریسکی اگر بازدهی صندوق بیش از سقف بازدهی تعیین شده برای سهامداران عادی باشد، علاوه بر سودی که به سرمایه خودشان تعلق می گیرد، مازاد سود سهامداران واحد های عادی را هم بدست خواهند آورد.

صندوق های اهرمی چیست؟

صندوق‌های اهرمی به عنوان نوعی از صندوق‌های سهامی بازار سرمایه شناخته می‌شوند که با استفاده از مکانیزم اهرم، سود و زیان بیشتری را برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کنند. این صندوق‌ها دارای دو نوع واحد سرمایه‌گذاری، واحدهای عادی و واحدهای ممتاز هستند. واحدهای صندوق اهرمی مناسب‌ترین انتخاب برای هر دو گروه سرمایه‌گذاران، یعنی افراد ریسک‌پذیر و افراد ریسک‌گریز، به حساب می‌آیند.

واحدهای عادی برای سرمایه‌گذارانی طراحی شده‌اند که مایل به پذیرش ریسک بالایی نیستند و ترجیح می‌دهند بازدهی محدود و پایداری را تجربه کنند. به عبارت دیگر، این واحدها برای سرمایه‌گذارانی مناسب‌اند که تمایل به انجام سرمایه‌گذاری با ریسک کمتر دارند.

از طرف دیگر، واحدهای ممتاز برای سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر مورد استفاده قرار می‌گیرند که تمایل به استفاده از اهرم برای سرمایه‌گذاری دارند و بازدهی بالاتری انتظار دارند. این واحدها در قالب صندوق‌های تبادل پذیر (ETF) نیز در بازار معاملاتی موجود هستند.

واحدهای ممتاز خود به دو دسته واحدهای ممتاز عام و واحدهای ممتاز خاص تقسیم می‌شوند. واحدهای ممتاز خاص به واحدهایی اطلاق می‌شود که در اختیار موسسین صندوق هستند و حق رأی دارند. در مقابل، واحدهای ممتاز عام به واحدهایی اشاره دارند که به صورت عمومی در بازار خرید و فروش می‌شوند.

گروه سهامداران ممتاز به عنوان تضمین کننده حداقل بازدهی برای سهامداران عادی عمل می‌کنند. در صورتی که بازدهی صندوق بیش از سقف بازدهی تعیین شده برای سهامداران عادی باشد، سهامداران ممتاز در ازای پذیرش ریسک بیشتر، به علاوه‌ی سود سهامداران واحدهای عادی، مازاد سودی را که بیشتر از سقف بازدهی تعیین شده است، به دست خواهند آورد.

صندوق‌های اهرمی با استفاده از Leverage و یا بدهی، سرمایه‌گذاری را تا حدی افزایش می‌دهند که حاصل افزایش یا کاهش درآمد سرمایه‌گذار بر اساس حرکت‌های قیمت دارایی مبنا باشد. به عبارت دیگر، این صندوق‌ها تلاش می‌کنند تا با افزایش یا کاهش چند برابری نسبت به حرکت قیمت دارایی مبنا، تغییرات درآمد سرمایه‌گذار را تجربه کنند.

اهرم بورس

اهرم مالی به معنای استفاده از بدهی یا وام به منظور افزایش سرمایه سرمایه‌گذاری شده است. این اهرم مالی معمولاً از طریق اوراق قرضه یا ابزارهای اعتباری دیگر فراهم می‌شود.
صندوق‌های اهرمی به دلیل تغییرات زیاد قیمت و ریسک افزایشی که ایجاد می‌کند، به عنوان ابزارهای با ریسک بالا شناخته می‌شوند و نیاز به تحقیقات دقیق و شناخت کامل ساختار آنها دارند. استفاده از اهرم مالی، ریسک های این نوع صندوق‌ها را افزایش می‌دهد. این افزایش ریسک به این دلیل است که هر حرکت در بازار به میزان بیشتری درآمد یا زیان را برای سرمایه‌گذار تأثیر می‌دهد.

گزارش بازار بورس اوراق بهادار تهران | هفته منتهی ۳۰ مرداد ۱۴۰۲

بازدهی واحدهای صندوق اهرمی

با توجه به نوع سهامداران صندوق، می‌توان سهام‌داران عادی و ممتاز را به طور مجزا مورد بررسی قرار داد. در اینجا سه حالت مختلف برای بازدهی صندوق‌های سهامی اهرمی وجود دارد:

۱. در صورتی که میزان کف بازدهی صندوق اهرمی ۲۳% و میزان سقف آن ۲۷% باشد و صندوق سود ۳۰% را کسب کند، واحدهای عادی حق کسب سود تا سقف ۲۷% را دارند. همچنین واحدهای ممتاز علاوه بر سود ۳۰%، اختلاف سود صندوق و سقف سود واحدهای عادی را نیز دریافت می‌کنند.

۲. در صورتی که صندوق بازدهی ۲۰% را به دست آورد، واحدهای عادی، به اندازه کف سود یعنی ۲۳% بهره‌مند می‌شوند. واحدهای ممتاز در این شرایط اختلاف سودی را که بیشتر از سود کف تعیین شده است، به دارندگان واحدهای عادی پرداخت میکنند.

۳. در حالت سوم، صندوق بازدهی میان کف و سقف پیش‌بینی شده برای واحدهای عادی را کسب می‌کند. در این شرایط، میزان سود واحدهای عادی و ممتاز یکسان خواهد بود.

میزان سود واحدهای عادی صندوق های اهرمی

ساختار پرتفوی و وزن‌دهی به سهام در صندوق‌های اهرمی
پرتفوی صندوق‌های اهرمی به صورت زیر تشکیل می‌شود:

صندوق حداقل سود حداکثر سود
اهرم ۲۰ ۳۰
توان ۲۵ ۲۸
شتاب ۲۰ ۲۷
جهش ۲۴ ۳۰
موج فیروزه ۲۴ ۳۰

محاسبه درجه Leverage در تاریخ ۲۰ دی ماه ۱۴۰۲ صورت گرفته است.

سهم صنایع با بیشترین وزن در پرتفوی صندوق های اهرمی بازار سرمایه

صندوق ۳ صنعت با بیشترین وزن
اهرم فلزات اساسی شرکت های چند رشته ای صنعتی محصولات شیمیایی
توان فلزات اساسی شرکت های چند رشته ای صنعتی محصولات شیمیایی
جهش فلزات اساسی محصولات شیمیایی استخراج کانی های فلزی
شتاب فلزات اساسی محصولات شیمیایی مواد و محصولات دارویی
موج شرکت های چند رشته ای صنعتی محصولات شیمیایی فلزات اساسی

برسی صورت وضعیت پرتفوی صندوق های اهرمی

صندوق اهرم

نماد بتا وزن سهم در پرتفوی
فملی ۱.۱۷ ۸%
فولاد ۱.۱۲ ۵.۳%
رمپنا ۱.۴ ۴.۸۸%
وغدیر ۱.۴۲ ۴.۱۵%
وبملت ۰.۸۷ ۳.۲۹%

صندوق توان

نماد بتا وزن سهم در پرتفوی
وغدیر ۱.۴۲ ۷.۶%
پارسان ۱.۱۹ ۳.۸%
فولاد ۱.۱۲ ۳.۸%
وبملت ۰.۸۷ ۳.۵%
وخاور ۰.۵۵ ۳.۳%

صندوق شتاب

نماد بتا وزن سهم در پرتفوی
فولاد ۱.۱۲ ۱۰%
فملی ۱.۱۷ ۴.۷%
فزر - ۴.۴%
سپید - ۳.۱%
شپدیس ۰.۸۹ ۳%
صندوق جهش
نماد بتا وزن سهم در پرتفوی
فملی ۱.۱۷ ۵.۳%
فولاد ۱.۱۲ ۴%
وبملت ۰.۸۷ ۲.۹%
تاپیکو ۱.۳۵ ۲.۸%
تاصیکو ۱.۰۹ ۲.۶%

برای محاسبه بتا سهم های صندوق از بتا ۳۶ ماهه استفاده شده است.

تحلیل هفتگی کامودیتی ها منتهی به ۲۲ مرداد ۱۴۰۲

صندوق موج

نماد بتا وزن سهم در پرتفوی
وغدیر ۱.۴۲ ۱۰.۸%
وصندوق ۱.۲۲ ۵.۳%
شاملا ۰.۹ ۵.۲%
شستا ۱.۰۱ ۴.۸%
حسینا ۱.۲۶ ۴.۶%

براورد رشد صندوق های اهرمی

نام صندوق / رشد شاخص کل ۵% ۱۰% ۱۵% ۲۰% ۲۵% ۳۰% ۳۵% ۴۰%
اهرم ۷.۲% ۲۱.۹۲% ۳۵.۹% ۴۹.۲% ۶۱.۷% ۷۳.۶% ۸۴.۸% ۹۵.۳%
توان ۷.۵% ۲۰.۴% ۳۲.۶% ۴۴.۲% ۵۵% ۶۵.۱% ۷۵.۵% ۸۳.۲%
شتاب ۶% ۱۶.۷% ۲۷.۳% ۳۷.۲% ۴۶.۵% ۵۵.۲% ۶۳.۳% ۷۰.۸%
جهش ۵.۵% ۱۲.۲% ۱۸.۵% ۲۵.۱% ۳۱.۷% ۳۸.۳% ۴۴.۹% ۵۱.۵%

در جدول بالا فرض شده است شاخص کل بورس طی مدت زمان ۳ ماه امکان رشد از ۵ درصد تا ۴۰ درصد را دارد. در نهایت با توجه به بتای هر صندوق و اهرم ان بازدهی هر صندوق بدست امده که صندوق با توجه به بتای صندوق و اهرم آن امکان کسب بیشترین بازدهی را دارد. همچنین صندوق جهش نیز با توجه به اینکه Leverage آن نسبت به بقیه صندوق ها کمتر است و میزان ارزش سهام سرمایه گذاری شده در پورتفوی صندوق نسبت به بقیه صندوق ها کمتر است، بازدهی آن نسبت به بقیه صندوق ها کمتر است.

 اهرم tsetmc

این صندوق در بازار سرمایه با به عنوان نماد “اهرم” شناخته می شود. که می توان تغییرات لحظه ای قیمت را از صفحه این نماد در سایت tsetmc جست و جو کرد.

صندوق های اهرمی در شهریور ۱۴۰۲

در بازه ۲۰ روز اول شهریور که شاخص کل با رشد ۹% مواجه شده که عمدتا به دلیل تعدیل در نرخ خوراک پتروشیمی ها و سوخت صنایع بوده و همچنین قبول حذف دلار ۲۸۵۰۰ تومانی از نرخ پایه پتروشیمی ها در بورس کالا و تسعیر فروش صادراتی صنایع بزرگ بوده است.

در این بازه زمانی رتبه بندی بازدهی صندوق های اهرمی مطابق با نمودار بالا بوده است که نماد اهرم با بازدهی ۱۵% در رتبه اول قرار دارد. فقط نماد شتاب بازدهی بیشتری از صندوق توان داشته که به علت رسیدن NAV به زیر قیمت اسمی و خرید حمایتی برای رساندن قیمت نماد به بالای ۱۰۰۰۰ ریال بوده است. 

 

 

اهرم